Toch geen windmolens in Nationaal Park De Weerribben

Er komen definitief geen windmolens in Nationaal Park De Weerribben. De gemeenteraad van Steenwijkerland heeft plannen voor negen turbines bij Scheerwolde en Blokzijl afgewezen. Een grote meerderheid vindt de molens niet wenselijk vanwege het landschap en de aanwezigheid van de purperreiger, een internationaal beschermde vogelsoort. Er was niet alleen tegenstand van omwonenden, verenigd in een actiecomité, maar ook van de grote natuurbeheerders als Natuurmonumenten en van recreatie-ondernemers.

Over de windmolens, die inclusief wieken tussen de 130 en 160 meter hoog zouden worden, wordt al tien jaar gesteggeld. Er zouden er 5 komen in het westen, tegen de oude dijk bij Blokzijl en 4 aan de oostkant van de Weerribben bij Scheerwolde. Volgens tegenstanders passen ze niet in de buurt van een Nationaal Park. Bovendien zouden vogels zich ertegen te pletter vliegen. Twee jaar geleden oordeelde de Raad van State al dat de vergunningsprocedure niet voldeed aan de Natuurbeschermingswet. De provincie kon geen garanties geven dat er zou worden ingegrepen bij te veel dode purperreigers.

In 2007 koos een nipte meerderheid van de gemeenteraad nog voor de turbines. Nu zijn de grootste partij PvdA en het CDA om, de stemming was dinsdagavond 19 raadsleden tegen en 7 voor. Volgens Steenwijkerland is het besluit nu definitief, ze wil duidelijkheid scheppen naar de bouwers van de molens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden