Toch geen Willem IV | Koninginnedag wordt Koningsdag op 27 april | Amalia nieuwe troonopvolger
Koning Willem-Alexander
Vanaf het moment van de abdicatie is Willem-Alexander koning, en Máxima koningin. Hun aanspreektitel is Majesteit. Koningin Beatrix wordt na de abdicatie prinses. Zodra Willem-Alexander de troon bestijgt, is zijn oudste dochter Amalia de eerste in lijn en daarmee troonopvolger. Zij is vanaf dat moment de Prinses van Oranje. De titels en namen van de overige leden van de Koninklijke Famile veranderen niet. Vanaf het moment van de abdicatie begint de lijn van de troonopvolging bij de kinderen van Willem-Alexander en Máxima; na Amalia zijn dat Alexia en Ariane. Daarna zijn achtereenvolgens prins Constantijn, diens kinderen en tot slot prinses Margriet de mogelijke troonopvolgers. De kinderen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven komen niet langer in aanmerking voor de troon en zijn ook niet langer lid van het Koninklijk Huis.
Wassenaar blijft woonplaats
De toekomstige koning Willem-Alexander en koningin Máxima blijven met hun gezin voorlopig op de Eikenhorst in Wassenaar wonen. Ze verhuizen later, op een 'gepast moment', naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Huis ten Bosch wordt ondertussen gebruikt voor officiële ontvangsten en bijeenkomsten. Paleis Noordeinde in Den Haag blijft fungeren als werkpaleis.
Koningsdag
Koninginnedag heet vanaf volgend jaar Koningsdag. De nationale feestdag wordt voortaan gevierd op 27 april, de verjaardag van prins en toekomstig koning Willem-Alexander. De allereerste Koningsdag, volgend jaar, vindt echter een dag eerder plaats: 27 april valt in 2014 op een zondag. Amstelveen en De Rijp hebben de primeur van de eerste Koningsdag. Koninginnedag zou dit jaar in die gemeenten worden gevierd, maar vanwege de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april gaat dat niet door.
Koningsbomen
Voor de aanstaande troonswisseling zijn speciale Koningsbomen geteeld. De Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hopen dat elke gemeente zo'n Koningslinde zal planten en er een sierhek omheen plaatst. Sinds het ontstaan van het Nederlandse koningshuis bestaat de traditie om bij elke troonsafstand een Koningslinde te planten. Boomkwekerij Ebben heeft de bomen geteeld. Het gaat om de Tilia Henryana. Beeldend kunstenaar Margot Berkman heeft in opdracht van de initiatiefnemers een sierhek gemaakt.
Willem-Alexander uit IOC
Willem-Alexander zal als koning van Nederland terugtreden als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Daarmee houdt Nederland geen vertegenwoordiger meer over in de mondiale sportorganisatie. Eerder vielen Anton Geesink (overleden), Hein Verbruggen (erelid) en Els van Breda Vriesman al af als IOC-lid. Het is voor de eerste keer sinds 1898 dat Nederland ontbreekt in het IOC. Sportkoepel NOC-NSF wil met het IOC en met Willem-Alexander overleggen over manieren om tenminste één IOC-zetel te behouden.
Nieuwe postzegels en munten
Postbedrijf PostNL komt over enkele weken met een speciale postzegel naar aanleiding van de troonswisseling. Daar zullen zowel Beatrix als Willem-Alexander op staan. Na de speciale zegel volgt een zogenoemde tussenzegel, en daarna pas een definitieve postzegel met de beeltenis van de nieuwe koning. De postzegels in euro's met de beeltenis van Beatrix blijven overigens geldig. Het is onduidelijk wanneer de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) nieuwe euromunten lanceert. Bij het aftreden van koningin Juliana in 1980 verschenen er guldens en rijksdaalders met de beide portretten van Juliana en Beatrix. De eerste officiële 'Beatrix-munten' verschenen in 1982, twee jaar na het aftreden van Juliana.
undefined