Toch geen schandpaal in het kerkportaal, besluit de pastoor

Katholieken die de kerk verlaten hoeven toch niet te vrezen dat hun foto's pontificaal in de kerk komen te hangen. Pastoor Harm Schilder, die eerder deze week dit idee opperde, ziet bij nader inzien af van zijn plan. Dat schrijft de pastoor uit Tilburg op zijn weblog.

Het was Schilders bedoeling geweest om 'weglopers' van de kerk terug te winnen, door komend weekend foto's van hen op te hangen in het voorportaal, en de achtergebleven parochianen te vragen om voor hen te bidden. De foto's wilde Schilder kopiëren van recentelijk ingezonden uitschrijvingsformulieren; wie het lidmaatschap van de rooms-katholieke kerk wil opzeggen moet gewoonlijk een afdruk van zijn of haar identiteitsbewijs inleveren bij de pastoor.

Er kwam veel kritiek op het idee van Schilder. Niet alleen zagen afvalligen zich min of meer aan de schandpaal genageld, zij vreesden ook voor hun privacy. Als de pastoor de foto's zonder toestemming van de kerkverlaters had opgehangen zou hij daarmee de wet overtreden. Ook de gezamenlijke Nederlandse bisschoppen lieten weten niet achter de plannen te staan. Schilders eigen bisschop incluis, bij nader inzien.

Pastoor Schilder kreeg zijn ingeving toen een kleine golf van uitschrijvingen zijn parochie bereikte, naar zijn eigen zeggen waarschijnlijk veroorzaakt door de ophef over de kersttoespraak van de paus.

Bij 'Pauw & Witteman' vertelde Schilder deze week dat hij afvalligen niet langer zo makkelijk wilde laten vertrekken. Hij was daartoe geïnspireerd door het bedrijf waarbij de Tilburgse parochie een leasecontract heeft lopen voor hun kopieerapparaat. De vasthoudendheid van het bedrijf vond hij bewonderenswaardig.

Nu trekt de pastoor zijn plan alsnog in. Op zijn weblog licht hij toe: "Het effect van het idee heb ik gewoon onderschat. Ik zie nu beter de riskante zijde van mijn plan om kerkverlaters in beeld te brengen (...) Het heeft nu geen zin meer om het idee uit te voeren. Ik laat het eerst rusten en bespreek met de vrijwilligers hoe we het goede voornemen om mensen bij de kerk te houden vorm kunnen geven."

Harm Schilder kwam eerder in het nieuws door het luiden van de kerkklokken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden