Toch geen salmonella in Zeeuwse oesters

Oesterteelt bij Bruinisse op archiefbeeld.Beeld ANP

In oesters van het Zeeuwse bedrijf Prins en Dingemanse is toch geen salmonella gevonden. Bij de controle vorige week blijkt een fout te zijn gemaakt. Dat hebben het bedrijf en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dinsdag gezegd tegen het ANP.

Prins en Dingemanse had vorige week een partij Oosterschelde-oesters van de markt gehaald, nadat er 'een licht spoor van salmonella' was gevonden. Maar nu blijkt dat iemand bij de NVWA de meetresultaten verkeerd heeft ingevuld. 'Wij hebben een fout gemaakt en wij zullen de gevolgen daarvan dragen. Als het bedrijf schade heeft geleden, kan het zijn dat wij die vergoeden', aldus de NVWA.

Prins en Dingemanse gaat binnenkort overleggen met de NVWA over het vals alarm. Het bedrijf weet nog niet of het verdere stappen gaat ondernemen.

De Zeeuwse oesters waren niet alleen in Nederland terechtgekomen, maar ook in België, Duitsland en Groot-Brittannië. Het grootste deel was volgens directeur Jan Kees Marcus van Prins en Dingemanse al opgegeten. Hij zei vrijdag geen meldingen te hebben gekregen dat mensen ziek zijn geworden.

Salmonella is een darmbacterie. Die komt door uitwerpselen terecht in het milieu, in het water en in voedsel. Mensen lopen meestal een besmetting op door het eten van rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Ook groenten en fruit kunnen salmonella bevatten. Besmetting kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, overgeven, buikkrampen, rillingen, spierpijn en hoofdpijn.

Een zware infectie kan soms dodelijk zijn. Zo zijn onlangs enkele mensen gestorven door het eten van besmette gerookte zalm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden