Toch geen Groninger campus in Chinese stad Yantai

Yantai, China. Beeld RV
Yantai, China.Beeld RV

De Rijksuniversiteit Groningen opent toch geen campus in de Chinese stad Yantai. Er is onvoldoende draagvlak bij de universiteitsraad.

Redactie

De Groningse universiteit zal in China geen volledige opleidingen aanbieden onder haar verantwoordelijkheid, liet collegevoorzitter Sibrand Poppema weten. Het college van bestuur onderzoekt of er op andere manieren kan worden samengewerkt met Yantai, maar dient bij het ministerie van onderwijs geen aanvraag in voor een campus.

De universiteit wilde een campus openen in Yantai, voor meer naamsbekendheid en een betere reputatie in China. Ook konden Nederlandse studenten er een deel van hun ­opleiding volgen. De eerste plannen voor de campus stammen uit 2015. Medio vorig jaar werd de beslissing al uitgesteld omdat de universiteitsraad kritisch was.

'Academische vrijheid een groot probleem'

Gisteren stemde Lijst Calimero tegen de campus. De fractie vreest dat de kwaliteit van een diploma van de RUG terugloopt, wanneer het ­onderwijs in Yantai niet op orde is. ­Calimero heeft er geen vertrouwen in dat de Chinese campus snel het gevraagde niveau kan halen.

Calimero vindt academische vrijheid in China een ‘groot probleem’. Onlangs werd bekend dat een secretaris van de communistische partij toezicht zou houden op de campus. Daarmee heeft het communistische regime een grote vinger in de pap, vindt Calimero. “China betaalt, China bepaalt. We kunnen niet verwachten dat onze gedachten over vrijheid en een vrije academische omgeving worden gerespecteerd.”

Een woordvoerster van de RUG zegt dat gesprekken met China volgen over een alternatieve verbintenis. De RUG werkt samen met universiteiten, opleidingen en instituten in verschillende landen. “Dat gaat om duale programma’s of studentenuitwisseling.”

Lees ook:
Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen had grootse plannen voor een campus in de Chinese stad Yantai, maar stuitte op de universiteitsraad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden