Toch geen extra heffing op internetdiensten

Beeld ANP XTRA

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) legt zich neer bij een wens van een meerderheid in de Tweede Kamer dat telecombedrijven geen extra geld mogen vragen aan consumenten voor het gebruik van bepaalde internetdiensten op hun mobiele telefoon.

Ook mogen telecombedrijven deze diensten niet blokkeren. Het gaat om applicaties waarmee consumenten kunnen chatten of bellen over het internet, zoals de populaire dienst WhatsApp, waarmee gratis sms'jes kunnen worden verstuurd.

Halt
Vorige week bleek er vanuit de Tweede Kamer ruime steun voor een voorstel van GroenLinks om telecombedrijven die zulke plannen hebben, een halt toe te roepen. Dat daarvoor een meerderheid is, komt vooral door de steun van de gedoogpartner van het kabinet, de PVV.

Verhagen zei dinsdag tijdens een debat over telecommunicatie dat hij de wensen van de Kamer gaat uitvoeren. Verhagen zei wel dat de plannen moeten passen binnen de lijn van de Europese Commissie.

De minister had eerder gezegd dat internetdiensten beschikbaar moeten blijven voor consumenten, maar kon zich voorstellen dat telecombedrijven daar extra geld voor vragen. De Kamer vindt het goed dat telecombedrijven meer geld vragen naarmate het internet op de mobiele telefoon sneller is of er meer data verwerkt worden. Maar als blijkt dat je ook met een goedkoop telefoonabonnement prima kan bellen of chatten over het internet, mag het telecombedrijf geen extra heffing opleggen.

Inkomsten
Steeds meer telecombedrijven willen dat consumenten extra geld neertellen voor bepaalde diensten, omdat die hun netwerk zwaarder zouden belasten. Tegelijk zouden de inkomsten van de bedrijven teruglopen, als mensen minder bellen of sms'en, iets waar zij geld mee verdienen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis liet in een reactie weten blij te zijn met de toezeggingen van de minister. De bedoeling van de Kamer is dat de zogenoemde netneutraliteit gegarandeerd is. Dit betekent dat telecombedrijven niet mogen bepalen welke internetdiensten consumenten wel of niet gebruiken.

De VVD is ook voor netneutraliteit. Wel vreest de partij dat straks tarieven van internetten op het mobieltje over de hele linie omhoog gaan, waardoor mensen voor specifieke diensten betalen waar ze zelf geen gebruik van maken, aldus VVD-Kamerlid Afke Schaart in een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden