Toch geen eredoctoraat voor Hirsi Ali aan universiteit VS

(TROUW)

De datum was al geprikt, maar het feest gaat niet door. De Amerikaanse Brandeis University heeft het eredoctoraat ingetrokken dat aan Ayaan Hirsi Ali zou worden toegekend. De nominatie voor de feministe en islamcritica stuitte op felle kritiek van studenten, professoren en moslimorganisaties.

De Somalische Hirsi Ali vertrok in 2006 na een turbulente carrière in de Nederlandse politiek naar de VS. Op 18 mei zou Brandeis University de oud-politica onderscheiden voor haar inzet voor vrouwen en meisjes wereldwijd. Maar in een verklaring op haar website liet de universiteit gisteren weten dat 'bepaalde statements' van Hirsi Ali niet bij haar waarden passen: "Sommige van haar eerdere uitlatingen stroken niet met de kernwaarden van Brandeis University. We betreuren het dat we niet eerder op de hoogte waren van deze uitspraken". De instelling doelt op de kritiek op de islam die Hirsi Ali in het verleden heeft geuit. Zo zei ze in 2007 in Reason Magazine over de islam: "Pas als hij verslagen is, kan hij veranderen in iets vreedzaams. Ik denk dat we in oorlog zijn met de islam."

Ruim 85 van de 350 faculteitsleden ondertekenden een petitie tegen de eretitel. Maandag werden er nog eens duizenden handtekeningen opgehaald met een online petitie van studenten.

Ook de Raad voor Amerikaans-islamitische Betrekkingen was tegen en stuurde een brief aan universiteitsdirecteur Frederick Lawrence. Gisteravond sprak hij met Hirsi Ali. Daarna plaatste hij een verklaring op de site.

OPINIE 23 Column Elma Drayer: Opnieuw weggezet als islamofoob

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden