Toch geen eredoctoraat voor Ayaan Hirsi Ali

Beeld epa

De Amerikaanse universiteit Brandeis heeft besloten om toch geen eredoctoraat toe te kennen aan Ayaan Hirsi Ali. De particuliere universiteit in de buurt van Boston heeft dit besloten na kritiek van studenten en uit moslimkringen.

De universiteit was van plan een eredoctoraat uit te reiken aan Hirsi Ali en vier anderen, maar komt hierop terug nadat het is gewezen op haar anti-Islam uitspraken. Volgens de universiteit passen "bepaalde uitspraken uit het verleden niet bij de kernwaarden van Brandeis".

Nieuw fascisme
Hirsi Ali noemde onder meer de Islam "een destructieve, nihilistische cultus van de dood" en het "nieuwe fascisme". De profeet Mohammed is volgens haar "een perverse tiran".

De rector van de universiteit, Frederick M. Lawrence, zegt dat de activiste voor vrouwenrechten gewoon welkom blijft op de campus om in gesprek te gaan. Toch wil de universiteit onderscheid maken tussen een gastspreker met controversiële ideeën en een drager van een eredoctoraat, van wie de ideeën niet strijdig kunnen zijn met die van de universiteit.

Online petitie
Nadat vorige week de plannen voor een eredoctoraat voor Hirsi Ali bekend werden, begon een student een online petitie. Die werd duizenden keren ondertekend. De Islamitische burgerrechtenbeweging Council on American-Islamic Relations stuurde een brief aan de rector en riep haar leden op te klagen bij de universiteit. In de brief noemt de organisatie Hirsi Ali "een notoire Islamofoob". Woordvoerder van de groep: "Ze is een van de ergste Islamhaters. Niet alleen in Amerika maar wereldwijd."

Maya Berry, directeur van het Arab American Insititute reageerde: "Hirsi Ali heeft een persoonlijk verhaal, haar eigen denkbeelden en ze mag zeggen wat ze wil. Maar dat Brandeis haar een eretitel wilde toekennen is ronduit teleurstellend."

Uithuwelijking en besnijdenis
De in Somalië geboren Hirsi Ali sprak uitgebreid over haar leven als jonge moslima in Afrika en haar ervaringen met uithuwelijking en besnijdenis. Na haar verhuizing naar Nederland was ze vanaf 2003 Kamerlid voor de VVD. Na veel politieke ophef over de manier waarop ze haar Nederlandse paspoort had verkregen, vertrok ze naar de Verenigde Staten om te werken bij de Amerikaanse denktank American Enterprise Insitute. Vorig jaar kreeg ze de Amerikaanse nationaliteit.

 
Hirsi Ali is een notoire Islamofoob
Council on American-Islamic Relations
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden