Toch geen databank met Antilliaanse probleemjongeren

Onder druk van de Antillen voert integratieminister Vogelaar toch geen aparte databank voor Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren in. Dat heeft zij gisteren tijdens een bezoek aan Curaçao bekendgemaakt.

Bij nader inzien vindt Vogelaar dat voor alle probleemjongeren in Nederland een verwijzing naar hun afkomst moet worden opgenomen in de dossiers van hulpverleners voor zover dat relevant is. Van deze registratie komt geen verplichting. Wel zullen hulpverleners worden gestimuleerd om in hun eigen dossiers een aantekening te maken van de herkomst van jongeren. Eerder noemde Vogelaar de zogeheten Verwijsindex Antillianen ’hard nodig’ om ontspoorde jongeren die naar Nederland komen hulp te bieden.

Door de databank te schrappen „laat Nederland zien oog te hebben voor de bezwaren die zijn geuit door de Antillen en de Antilliaanse gemeenschap in Nederland”, aldus Vogelaar. Volgens de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage zou de hele Antilliaanse bevolking met de databank worden gestigmatiseerd.

Op dit moment werkt minister Rouvoet (jeugd en gezin) aan de Verwijsindex Risicojongeren, waarmee hulpverleners die samen een jongere bijstaan informatie kunnen uitwisselen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden