Toch extra geld voor kunst en cultuur

Een bezoeker bekijkt het Harry Mulisch Huis tijdens Open Monumentendag. Beeld anp

De Tweede Kamer stopt komend jaar toch 10 miljoen euro extra in cultuur. Donderdag vond een vijftal partijen toch nog ergens een potje om de in zwaar weer verkerende kunst- en cultuurwereld tegemoet te komen.

VVD en de PvdA hadden een ander plan om aan het geld te komen, maar dat viel slecht bij oppositie en kabinet. De regeringspartijen wilden het geld, 13,5 miljoen, uit het Gemeentefonds halen en dat vonden de tegenstanders niet netjes.

De regeringspartijen wilden het geld eerst uit het potje voor komend jaar halen, maar bij nader inzien uit dat van 2017. Dat zou de gemeenten komend jaar nog lucht geven. Toch kon ook dit aangepaste plan niet op instemming rekenen, ook niet van cultuurminister Jet Bussemaker (PvdA).

Ander potje
Verschillende partijen vonden echter wel dat er extra geld voor de kunstwereld moest komen, maar dan uit een andere pot. De dekking hebben ze nu heel ergens anders gevonden; in de middelen voor de compensatie Energie-intensieve Bedrijven (in totaal 61 miljoen euro).

De motie daarvoor werd ingediend door VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Het geld is voor onder meer podiumkunsten, festivals, internationale optredens van topgezelschappen, archeologie en de Open Monumentendag.

Alexander Pechtold van D66, een van de stuwende krachten achter de oplossing, is "ongelofelijk blij met het gedeelde gevoel van urgentie in de Kamer na jaren van verschraling". Het bedrag lijkt op zich niet heel groot, maar er kan aan vele noden en wensen worden voldaan, zegt hij. Hij is ook opgetogen dat er laagdrempelige cultuur mee wordt geholpen, zoals de Monumentendag.

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk is blij, vooral met het fonds voor archeologie waar hij zich sterk voor had gemaakt. "Hiermee kunnen opgravingen zoals in Dalfsen zorgvuldig plaatsvinden."

Geruchtmakende exposities en culturele debatten
Een door de coalitie voorgesteld potje voor de beveiliging van geruchtmakende exposities en culturele debatten kwam wel te vervallen, de meeste partijen vinden dat toch echt een politietaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden