Toch Europese steun voor Nederlandse drukkers

Van onze correspondent

straatsburg – Het mislukken van de onderhandelingen over de EU-begroting voor 2011 zit het Europees Parlement hoog. Maar dwarsligger Nederland wordt niet financieel gestraft.

Even speelde het parlement met de gedachte om Nederland op zijn nummer te zetten. Een subsidie van 10,5 miljoen euro voor ontslagen drukkers, uit een EU-fonds dat de gevolgen van de globalisering op moet vangen, zou niet doorgaan. Maar gisteren stemde het parlement in Straatsburg toch voor die steun.

„Nederland weet nu dat het ook Europees geld krijgt, dat is positief”, zei fractievoorzitter Daul van de christen-democraten in het Europarlement. Hij kwam met het idee om de betaling tegen te houden.

In meer fracties gingen stemmen op om Nederland een waarschuwing te geven. Maar Nederlandse Europarlementariërs maakten hun collega’s duidelijk dat dit de verhoudingen alleen maar zou verslechteren. „Dit was natuurlijk een absurde maatregel”, aldus Thijs Berman (PvdA).

Veel Europarlementariërs zijn wel ’buitengewoon kwaad’ over de weigerachtige houding van Nederland, Groot-Brittannië en Zweden, aldus Berman. De onderhandelingen over de EU-begroting voor 2011 zijn compleet vastgelopen omdat deze landen weigerden te praten over politieke eisen van het parlement. Dat eist inspraak bij de financiering van de EU in de jaren na 2013 en meer ruimte voor eigen inkomsten. Nederland en Groot-Brittannië zijn hier fel tegen, omdat zij vrezen voor een EU-belasting.

De Europese Commissie komt binnen een week met een nieuw begrotingsvoorstel voor 2011.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden