Toch één symfonieorkest voor zuidelijke provincies

Brabants en Limburgs Symfonie Orkest willen fuseren

Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest zijn van plan toch te fuseren tot een groot symfonieorkest voor het zuiden van Nederland. Zij hebben hun plan vandaag ingediend bij het ministerie van OC&W. Die zal het plan eerst voorleggen aan de Raad voor Cultuur.

De orkesten besloten samen te gaan tot één nieuw orkest dat klaar is voor de toekomst. Het orkest zal zich vestigen in Maastricht en Eindhoven en zal zich in eerste instantie richten op Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Op den duur wil het orkest ook over de grens gaan kijken.

Het symfonieorkest is van plan zo'n 240 concerten per jaar te gaan verzorgen. Afzonderlijke musici zullen ook in kleinere formaties optredens geven in het zuiden van Nederland. Volgens het Limburgs Symfonie Orkest en het Brabants Orkest zal het nieuwe orkest "een belangrijke bijdrage leveren aan het woon- en werkklimaat en een ambassadeursfunctie vervullen voor Zuid-Nederland."

Een paar maanden geleden nog wees de Raad voor Cultuur de subsidieaanvragen van beide orkesten af omdat ze het niet eens konden worden over een fusie. Het Brabants Orkest wilde één orkest, het Limburgs Symfonie Orkest wilde er twee maar met een centrale leiding. Na bemiddeling door voormalig minister Winnie Sorgdrager lijkt het erop dat de Brabanders uiteindelijk hun zin hebben gekregen. Zolang de Raad voor Cultuur nog niet heeft beslist over de plannen willen de orkesten er verder geen toelichting op geven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden