Toch banen voor mensen met beperking

streefcijfers | Opluchting op Sociale Zaken. Er is toch werk voor arbeidsgehandicapten.

Er was taart op het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid gisteren. Opgehaald en uitgedeeld door een arbeidsbeperkte die inmiddels werkt bij het ministerie, vertelt een ambtenaar trots. Dat was immers de afspraak; zowel werkgevers in de markt als de overheid zouden banen regelen voor arbeidsbeperkten. Eind 2015 moesten de eerste negenduizend banen een feit zijn.

Gisteren bleek dat dat ruimschoots is gelukt. "Dat is de allerbelangrijkste boodschap van vandaag", jubelde de ambtenaar tijdens de persbijeenkomst. "Het is echt heel goed nieuws." Werkgevers hebben sinds 2013 ruim 21.000 banen gerealiseerd voor mensen met een beperking. Dat is meer dan het ministerie had kunnen dromen. Vandaar de taart.

Deze arbeidsbeperkten doen op kantoren vaak ondersteunend werk, zoals gasten ontvangen, kopiëren, een smoelenboek maken, et cetera. Verder is er veel werk in de catering, beveiliging en in fabrieken, zoals inpakwerk. "Je ziet dat meer en meer werkgevers plekken creëren voor deze mensen, voor de garantiebanen", zei staatssecretaris Jetta Klijnsma tevreden. De doelstelling was om banen van 25,5 uur per week te scheppen voor deze doelgroep. Daar zijn er nu dus 21.000 van.

Een groot deel, ruim 12.000 banen, betreft echter gedetacheerde werkplekken. Mensen die voorheen bijvoorbeeld bij een sociale werkvoorziening werkten, worden nu uitgeleend aan een reguliere werkgever, maar blijven in dienst bij het sociale werkbedrijf. Meer dan de helft van de banen wordt dus vervuld door mensen die al werk hadden.

Klijnsma is blij dat ze wat 'ruis' kan weghalen richting de pers. "Er komen namelijk uiteindelijk niet 125.000 werkplekken bij in 2025 voor hele nieuwe mensen", zegt de staatssecretaris. "Ze komen er ook in plaats van het sociale werkbedrijf. Maar ze werken dan wel op een regulier bedrijf. Dat is het doel van de banenafspraak. We gaan op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt."

Arbeidsbeperkten in vaste dienst nemen durft vooral de overheid nog nauwelijks aan. Bij het Rijk, gemeenten, politie, justitie, onderwijs, waterschappen en provincies hadden er eind 2015 zelfs bijna duizend minder arbeidsgehandicapten een vast dienstverband dan begin 2013. Dat is wel een aandachtspunt, vindt Klijnsma. "Het is fijn dat de overheid via detachering deze mensen leert kennen, maar er moeten meer vaste dienstverbanden komen."

Daarbij lukte het de werkgevers in de marktsector ook al om een flink aantal mensen met een beperking werk te geven, voordat het akkoord in 2015 werd gesloten. In 2013 en 2014 hadden zij namelijk al ruim negenduizend banen gerealiseerd. Nu zijn daar ruim zesduizend bijgekomen. Dat is maar een lichte stijging. "Maar wel een stijging", luidde de repliek.

De 21.000 banen worden vervuld door bijna 14.000 mensen. Dat het zoveel minder mensen zijn, komt doordat de meesten meer dan die 25,5 uur per week werken. De staatssecretaris hoopt dat de mensen met zo'n baan nu ook blijven zitten waar ze zitten. Als dat lukt, zou het einddoel voor 2016 - 20.000 banen - nu al gehaald zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden