Tobback: meer topfiguren weg

Van onze correspondent BRUSSEL - Binnen een week moet duidelijk zijn wie er heeft geblunderd bij de ontsnapping van Marc Dutroux. De schuldigen, van hoog tot laag, zullen worden gestraft. Het is echter niet genoeg om een eind te maken aan de wantoestanden bij politie en justitie. Een grote schoonmaak is wat België nodig heeft.

De kersverse minister van binnenlandse zaken Louis Tobback zette gisteren grof geschut in tijdens een uitzending van het programma 'De Zevende Dag'. “Er is in dit land een oorlog bezig. Een oorlog tussen de machten die al lang onderhuids woedt, maar pas sinds augustus 1996 echt naar boven is gekomen.” Om daar een eind aan te maken en het vertrouwen van de bevolking te herstellen moet een aantal mensen het voorbeeld van de ministers De Clerck en Vande Lanotte volgen, meent Tobback. Deze twee ministers stapten op na de ontsnapping, vorige week donderdag.

Oók anderen moeten vrijwillig terugtreden om een eind te maken aan de verwoestende tegenstelling tussen de politiek, de rechterlijke macht en de politiediensten, aldus de socialistische veteraan die Vande Lanotte opvolgde.

Welke mensen hij bedoelt, liet Tobback in het midden. Hij wilde slechts kwijt zijn best te doen de betrokken personen te overtuigen van de noodzaak op te stappen. Een van de mensen die steeds vaker wordt genoemd is de topman van de rijkswacht, luitenant-generaal Deridder. De fractievoorzitter van de Waalse socialisten, Claude Eerdekens, sloot zich dit weekeind aan bij het steeds luider klinkende koor dat vindt dat de 'opperrijkswachter' moet gaan. Ook het Syndicaat Belgische Rijkswacht, de vakbond die voornamelijk het lager rijkswachtpersoneel vertegenwoordigt, vindt dat de top 'zijn verantwoordelijkheid moet nemen'. Tot nu toe beweegt er echter weinig. Het enige dat de rijkswachtleiding dit weekeind besloot was het feest ter gelegenheid van de Dag van de Rijkswacht (8 mei) af te gelasten. Een dergelijke activiteit wordt nu 'ongepast' geacht.

De Vlaamse liberalen hebben, buiten Deridder, nog een kandidaat voor vertrek op het oog: oud-minister van justitie, tegenwoordig rechter bij het Europese Hof, Melchior Wathelet, die destijds verantwoordelijk was voor de vervroegde vrijlating van Dutroux. Hij heeft als eerste geblunderd, heette het dit weekeind tijdens het jaarlijks congres van de liberalen, hij kan ons land niet bij het Europees Hof blijven vertegenwoordigen.

Marc Dutroux, de aanleiding van alle commotie, zit intussen weer in zijn cel in Arlon, waar hij sprak met een van zijn advocaten, Julien Pierre. Die liet weten dat de van moord en ontvoering verdachte autohandelaar zijn vlucht niet had voorbereid. Hij zou op het moment zelf hebben gehandeld, uit wanhoop omdat hij in de gevangenis slecht behandeld zou worden. “Ik heb hem nog nooit zo wanhopig gezien”, aldus Pierre, “als dat zo doorgaat haalt hij zijn proces niet eens.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden