Tob niet, het komt toch anders Elske DeWall

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

JOOST VAN VELZEN

Gebruikt u wel eens spreuken in het dagelijks leven?

"Ik ben niet zo iemand die om de haverklap roept: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Maar toen ik erover ging nadenken, kwam ik toch wel op een stuk of drie motto's."

undefined

Wat waren die andere twee?

"Elizabeth Gilbert schrijft in haar roman 'Big Magic' ergens: 'The less you fight your fear, the less the fear fights you' -hoe minder je je angst bevecht, des te minder bevecht de angst jou. Dat vond ik een mooie.

Ook voor een tegel: wat je aandacht geeft, groeit. Die is ook heel erg waar, vind ik. En dat kunst heel belangrijk is, maar ook weer niet heel belangrijk. Ach, er zijn er zoveel. Ik kan geen keuzes maken, dat zou ook een motto kunnen zijn. Maar deze, over dat tobben, kom ik in mijn leven toch het meeste tegen."

undefined

In welke situatie?

"Het gebeurt me best vaak. Ik doe nu een theatertoer, en dat gaat de ene keer beter dan de andere keer, maar laatst was het geluid niet goed - dit niet goed, dat niet goed. Een technische storing. Dat kun je heel groot maken, maar je kunt jezelf dan beter even terugroepen, en jezelf afvragen: is het heel belangrijk voor mijn leven dat het geluid piept? Nee, Els, blijf gewoon rustig. Accepteer dat niet alles gaat, zoals het moet gaan. Bovendien ziet het publiek dan dat je ook maar een mens bent. Ja, toch? Al is het op het moment zelf wel moeilijk om dat te kunnen.

We hebben tijdens een optreden wel eens een harde piep in het geluid gehad. Maar dan ook echt keihard. Ik zag zes bandleden kijken alsof ze doodgeschoten werden. Toch is het dan de kunst om die angst niet mee te nemen en niet te veel aandacht aan het probleem te besteden want dan blijf je in dat negatieve gevoel zitten. Het beste is om te denken: Klaar. Het is dan zo. Gas vooruit."

Elske DeWall (1984 ) is zangeres en muzikant. Begin dit jaar verscheen haar derde album 'Velvet Soldier'. Onlangs sloot ze de theatertoer met haar band door het land af.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden