TNO: straalgrit bevatte al langer asbest

Bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf werd begin oktober ook het met asbest besmette straalgrit aangetroffen. Beeld Hollandse Hoogte
Bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf werd begin oktober ook het met asbest besmette straalgrit aangetroffen.Beeld Hollandse Hoogte

Een middel om metalen objecten schoon te maken is al sinds 2015 vervuild met asbest, meldt TNO. Inmiddels is ook duidelijk dat de vervuiling in de laagste risicoklasse valt.

Johan van Heerde

TNO bevestigde gisteren dat het door Eurogrit geleverde staalgrit met asbest is besmet. Waarschijnlijk is dit straalmiddel, om grote metalen objecten zoals bruggen en schepen schoon te spuiten, al sinds 2015 verontreinigd met asbest.

Begin vorige maand startte Eurogrit een terugroepactie voor het straalmiddel dat vanaf juli van dit jaar geleverd is. Nu blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van de Inspectie SZW dat het straalmiddel mogelijk veel langer is verontreinigd met asbest. Private onderzoekers vermoedden al dat het besmette middel langer op de markt was.

Laagste risicoklasse

Volgens Paul van den Burg van de Inspectie SZW heeft TNO een 'heel kleine hoeveelheid' asbest in de straalkorrels aangetroffen. Omdat de besmetting onder de laagste risicoklasse valt mogen bedrijven het besmette grit dan ook onder strikte voorwaarden zelf opruimen. Het materiaal is geleverd aan circa 130 bedrijven, waarvan een deel het ook heeft doorgevoerd.

Het besmette straalgrit bestaat uit aluminium korrels met daarin grondstoffen uit Oekraïne. In Oekraïne is asbest niet verboden. Het grit wordt gebruikt om grote oppervlakten te reinigen door de korrels met hoge snelheid ertegenaan te blazen.

Nu de eerste fase van onderzoek is afgerond stort TNO zich op de vraag welke risico's mensen lopen die met het besmette grit gewerkt hebben of erbij in de buurt zijn geweest. Inspectie SZW hoopt de eerst uitkomsten van dit onderzoek voor het einde van dit jaar in bezit te hebben, maar kan niets beloven. "We moeten verschillende scenario's onderzoeken. Eurogrit is gebruikt bij het reinigen van schepen en bruggen in de buitenlucht maar ook in kleine containers of fabriekshallen. Ieder scenario moeten we nabootsen, en dat kost tijd."

Asbestkanker

Te veel tijd vindt FNV. "Wij hebben geen publicatiedatum gekregen maar het eind van het jaar is wel heel ver weg", zegt Jan Popma van de vakbond. FNV probeert al weken haar leden te informeren over de kwestie maar slaagt daar slechts gedeeltelijk in. "Liefst benaderen we onze leden via de lijst met afnemers van Eurogrit die bij de inspectie bekend is. Die lijst krijgen we niet vanwege geheimhouding. Dus blijft het schieten met een schot hagel om onze leden te bereiken."

Paul Swuste, asbestdeskundige aan de TU Delft volgt de ontwikkelingen bij Eurogrit in de media. "Of mensen die het grit gebruikt hebben zich zorgen moeten maken? Een blootstelling aan asbestvezels is een toestand die je eigenlijk ten allen tijde wilt voorkomen. Wit asbest, de variant die nu is aangetroffen, kan net als blauw asbest, ook asbestkanker veroorzaken, maar is minder potent en dus minder risicovol. Helaas weten we nog niet hoe de vezels asbestkanker kunnen veroorzaken. Wat we wel weten, is dat het heel lang duurt voordat de kanker zich ontwikkelt. Deze periode tussen inademen en ziekteverschijnselen ligt meestal tussen de 30 en 40 jaar."

Besmette korrels

In de fabriek van Eurogrit waar het straalgrit wordt geproduceerd, wordt nog altijd niet gewerkt. Op het terrein van de fabriek ligt een grote hoop met mogelijk besmette korrels, van die voorraad zijn monsters genomen. Over het straalgrit is een korst gelegd zodat er geen deeltjes met de wind worden meegevoerd, aldus een woordvoerder. Rondom het bedrijf in Dordrecht is geen asbest aangetroffen, zo bleek al eerder deze maand uit onderzoek van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Lees ook:

Hoe komt asbest in een straalmidddel terecht?
Financiële schade door met asbest verontreinigd straalmiddel loopt op

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden