TLC: Nieuwe tv-zender voor 'de moderne vrouw'

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Met echte verhalen over echte vrouwen wil de nieuwe tv-zender TLC de moderne vrouw tussen de 25 en 39 jaar gaan inspireren. Discovery Networks heeft met Discovery Channel al een echte mannenzender en strijdt vanaf vanavond met Net5, RTL5 en RTL8 om de vrouwelijke kijker.

Ligt het dan voor de hand om de docu-serie 'Sister Wives' uit te zenden, over het huishouden van een polygamist? De Amerikaan Koby Brown heeft drie vrouwen en dertien kinderen. Op het rooster in de keuken staat welke 'zustervrouw' de komende nacht in zijn bed slaapt. En hoe valt het nieuws bij Meri, Janelle en Christine als de man des huizes de komst van een vierde vrouw aankondigt?

'Sister Wives' is zo interessant, zegt Hesther Jolly van Discovery Networks, omdat Brown een moderne westerse polygamist is. "In dit grote gezin vind je verdriet, frustratie, opluchting en geluk in viervoud. Het is boeiend om te zien hoe prettig de vrouwen elkaar behandelen. En bovendien hebben zíj de broek aan."

Het is alsof het tijdschrift 'Linda' van Linda de Mol in een tv-zender is veranderd. "Inderdaad herkennen wij veel van onszelf in dat blad." En wat als producent John de Mol soortgelijke plannen heeft, nu hij met uitgeverij Sanoma de SBS-zenders heeft gekocht? "Concurrentie houdt ons scherp." TLC neemt de tijd om te groeien. "Ons moederbedrijf heeft een lange adem en diepe zakken."

TLC brengt veel 'non-fictie entertainment', zoals de serie 'Skins' over de turbulente pubertijd van een groep Britse jongeren. "Bij andere programma's kun je lekker onderuit zakken. 'Say yes to the dress' gaat bijvoorbeeld over trouwjurken en de mooiste dag van je leven."

In de serie 'Sarah Palin's Alaska' laat de Amerikaanse politica haar favoriete staat zien. Spreekt zij de Nederlandse vrouw aan? "Palin is controversieel, maar authentiek. Kijkers mogen zelf bepalen of ze zich in haar herkennen. Wij zijn neutraal en schrijven vrouwen niet voor wie ze moeten zijn - behalve zichzelf."

"De moderne vrouw heeft tegenwoordig zoveel rollen - werkende moeder, zus, vriendin. Uit marktonderzoek blijkt dat vrouwen graag zien hoe andere vrouwen zich redden. Ook in liefdesrelaties." Zo gaat de dramaserie 'Lip Service' over drie lesbische vrouwen die op zoek zijn naar zichzelf en elkaar vinden. In de Australische serie 'Offspring' streeft verpleegster Nina naar 'liefde, voldoening en balans in de chaos van het leven'. Het Australische gevoel voor humor past wel bij de lichte zelfspot die de zender wil uitstralen. "Jezelf niet te serieus nemen."

Vanaf oktober wil TLC ook Nederlandse producties brengen. Toen de zender in de VS werd opgericht, stond TLC voor The Learning Channel. "Nu is de afkorting betekenisloos. Zoals geen kijker weet wat RTL of SBS betekent."

TLC. Dagelijks vanaf 18.00 uur op het Animal Planet-kanaal.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden