Commentaar

Tjeenk Willink levert perfect werk af

Informateur Herman Tjeenk Willink verlaat het Binnenhof.Beeld ANP

Dat Herman Tjeenk Willink uiteindelijk zijn informatieopdracht nog kan afronden met de constatering dat er wellicht een meerderheidscoalitie mogelijk is, mag een wonder heten. 

De werkwijze die deze oude rot in het formatiewerk hierbij hanteerde heeft er zeker toe bijgedragen dat uiteindelijk vier partijen bereid zijn met elkaar inhoudelijke gesprekken te beginnen.

Beginnen moet in dit geval niet letterlijk genomen worden. De afgelopen weken, tussen alle onenigheid, blokkades en aarzelingen door, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie al behoorlijk veel inhoudelijk voorwerk kunnen doen, zodat het wellicht niet al te onverantwoord is ervan uit te gaan dat de gesprekken ook met een regeerakkoord kunnen worden afgerond.

Tjeenk Willink ging door met het zoeken tot ook echt duidelijk was (en op schrift) stond dat er geen alternatief meer was voor de combinatie die vanaf volgende week officieel gaat onderhandelen. Hij bracht de door hemzelf geciteerde uitspraak van Ruppert in de praktijk. De vicepresident van de Raad van State en informateur in 1972 omschreef het werk van een informateur als het verleiden van mensen om ja te zeggen waar ze veel liever nee zouden hebben gezegd.

Zeker voor Alexander Pechtold gold dit. De wijze waarop de D66-leider in een eerdere ronde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie duidelijk maakte dat samenwerking niet bepaald voor de hand lag, maakte zijn uiteindelijke toestemming des te verrassender.

Risico te groot 

Tjeenk Willink kan belerend overkomen. De beschouwingen die hij gedurende het informateurschap ten beste gaf hadden soms veel weg van colleges. Wat hij op te merken had sneed echter hout. De problemen zijn inderdaad van een dergelijke omvang dat partijen die massaal roepen een meerderheidskabinet te willen, daar in de praktijk ook gevolg aan moeten geven. Een minderheidskabinet klinkt spannend, maar het risico op een machteloos kabinet is te groot.

De informateur heeft de partijen doen inzien dat angst voor regeren en voor de effecten van regeren op bijvoorbeeld de uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend voorjaar een verkeerde raadgever is. Het zou een goede zaak zijn als zij ook zijn tweede advies ter harte nemen. Tjeenk Willink vond en zal nog vinden dat partijen een visie moeten ontwikkelen voor een periode langer dan de komende kabinetsperiode alleen.

De uitdagingen zijn er inderdaad naar. Migratie, de verplichtingen die wij ons opgelegd hebben door het klimaatakkoord van Parijs te ondertekenen en, zeker niet als laatste, het feit dat steeds meer problemen zich opstapelen bij één bepaalde, sociaal-economisch te definiëren groep in de samenleving, vragen om een degelijk en goed doordacht antwoord dat op langere termijn houdbaar is.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden