'Tja, ik erger me aan heel veel dingen'

vvd-leider | Mark Rutte wil nog een keer. 'Een droomkandidaat', juicht de VVD. Rutte bewees de afgelopen zes jaar te beschikken over een uitzonderlijke veelzijdigheid. Een portret in zijn eigen woorden.

De minister-president

"Er is geen functieomschrijving voor een staatssecretaris of voor een minister. Ik schets u wat mijn ervaring is. Het is een combinatie van niet stilvallen als je een vraag krijgt, niet in paniek raken als je wordt aangevallen, een beetje lol hebben in het debat, lol hebben in de omgang met media, en een warm hart hebben voor deze samenleving, voor dit land, een mening hebben over iets."

"Waarom ik mijn baan leuk vind? Tja, ik vind iets van Nederland. Ik erger me aan heel veel dingen, ik heb over heel veel dingen een opvatting. Zou ik deze baan niet hebben, dan zou ik boze brieven naar De Telegraaf sturen, naar de ingezonden brieven rubriek. En ik kan nu iets met die irritaties in mijn werk. Ik heb de kans ze om te zetten in beleid. Dat vind ik een enorme eer. Je moet dat een beetje in je hebben als je in de politiek zit."

"Ik zit zo in het leven, en in deze baan, dat je niet kunt regeren bij opiniepeilingen. Dat gaat gewoon niet. Je moet regeren vanuit je gut feeling, vanuit je eigen persoonlijke overtuiging."

"Mijn overtuiging, mijn voorspelling is dat er geen situatie meer zal voorkomen waarin je in beide Kamers meerderheden hebt. Dat zal in de komende tien, twintig jaar niet veranderen. Coalities zullen altijd in een van de Kamers te maken hebben met een minderheidspositie. Ik moet als politicus, om mijn idealen te realiseren, binnen dat kader functioneren. Ervoor zorgen dat ik mijn zin krijg op de dingen die ik belangrijk vind."

"Ik ben geen minister van alle zaken, ik richt mij op al die zaken waarvan ik meen dat er conflicten dreigen tussen departementen, tussen kabinet en coalitie of een meerderheid uit zicht raakt in de Senaat. Daar richt ik me op en uiteraard al het buitenlandse politieke werk."

De bruggenbouwer

"Ik geloof dat Diederik Samsom en ik elkaar generally mogen, oprecht, dat we elkaar verbazen over hoe de ander in elkaar zit, maar dat we in de kern wel zien van de ander dat die deugt en verder beschikt over een heel arsenaal aan idiote standpunten.

"Dat vinden we van elkaar, denk ik. De kiezer heeft ons bij elkaar gezet en we hebben toen gezegd: we gaan er het beste van maken en laten we in ieder geval dat ook een beetje gewoon in normale verhoudingen doen."

"Met Femke Halsema van GroenLinks heb ik ontzettend goed samengewerkt toen ik in de oppositie zat. We hebben een waanzinnig leuke reis gehad naar Suriname met de fractievoorzitters waar zij, Alexander Pechtold en ik heel hecht met elkaar optrokken. We mochten en mogen elkaar heel erg graag. Politiek, dat hoef ik u niet uit te leggen, komt zij uit een wat andere hoek dan ik."

"Mijn ervaring is dat de mensen in Nederland die bereid zijn namens alle andere Nederlanders in de arena te verschijnen, vanuit hun diepste overtuiging meehelpen aan het landsbestuur, dat dat mensen zijn die dat gewetensvol doen, uit overtuiging doen. Ik ben het heel vaak met ze oneens, omdat ze namelijk van andere partijen zijn, maar ze deugen."

"De persoonlijke samenwerking is uiterst plezierig. We zijn het vaak oneens, er zijn veel dingen op te lossen in zo'n coalitie en nu is het ook niet zo dat als we bij elkaar zitten en er zijn problemen dat we onmiddellijk het oplossen. Maar meestal na een half uur of een uurtje praten zijn we er uit."

De pragmaticus

"Visie-ontwikkeling, allemaal tot je dienst. Soms moet dat en dat is prachtig, en dan zetten we vergezichten neer. Maar in de kern is politiek het maken van keuzes in schaarste. En dan komt het aan op implementeren, implementeren, implementeren. Laten zien dat het relevant is. Dat je waarde toevoegt aan het dagelijks leven van mensen die hard werken, die iets van hun leven willen maken."

"Ik voel nooit machteloosheid. Ik vind namelijk dat wij als politici, als we ons ergens zorgen over maken, direct tot actie over moeten gaan. Ik heb een hekel aan politici die de hele tijd zich overal zorgen over maken. Dan denk ik: ja sorry, je verdient een waanzinnig salaris om problemen op te lossen, dus doe er iets aan."

"Ik ben niet van plan om als een soort schoolmeester de komende vier jaar iedere keer te kijken of misverstanden zijn opgelost. Waar ik naar kijk is de toonzetting van hoe dingen gaan."

"In mijn vak is het zo dat er altijd momenten zijn waarin je in het nieuws bent met moeilijke dingen. Dat je maar soms in het nieuws bent met dingen die heel erg goed gaan. Het belangrijkste is dat de mensen hun werk doen met goede intenties, met de overtuiging dat ze het niet voor zichzelf doen maar voor het land. Beeldvorming is belangrijk, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat je je werk goed doet en als je fouten maakt, als je vindt dat dingen niet goed zijn gegaan, dat je ze ook benoemt."

De international

"Volgens mij hebben we op dit moment bigger fish to fry here."

"De nul is op dit moment clearly not in sight."

"We zijn in gesprek met onze likeminded."

"Dit is echt een multi-faced problem."

"In Den Haag wordt heel snel de zero sum game gemaakt."

"Die criticasters..we proved them wrong."

De optimist

"Er is sprake van broos economisch herstel."

"De economische groei zet door en wordt steeds breder gedragen."

"Het is bemoedigend dat de werkloosheid in mei met 14.000 is gedaald."

"We zien dat het nu zo is dat de Nederlandse economie inmiddels zeven kwartalen op rij aan het groeien is."

"De cijfers leiden niet tot uitbundigheid, maar wel tot enige tevredenheid."

De bestraffer

"Ik kan u zeggen dat ik mij buitengewoon gestoord heb aan de commentaren op Sylvana Simons. Ik vind het ronduit walgelijk, de racistische reacties die daarop zijn gekomen. Die staan een normaal debat, een normale constructieve dialoog in de samenleving in de weg."

"Ik vind het niet acceptabel om de conclusie te trekken, dat er verzachtende omstandigheden zouden zijn waardoor mensen dit soort vreselijke antisemitische opvattingen hebben. Beleid, een slechte jeugd, armoede of wat dan ook. Deze denkbeelden zijn in absolute zin te verwerpen en mogen niet voorkomen. In ieder geval er mag geen uiting aan worden gegeven."

"Denk je nou werkelijk dat ik bij iedere gladiool in dit land, die totaal matteklap is, langs ga om aan die man of vrouw aandacht te gaan besteden? Ben je nou goed snik? Dat doe ik toch niet? Ik ga toch niet een gek die zo'n Facebookpagina heeft, over een uitzwaaidag, die ga ik toch niet de eer doen daar langs te gaan?"

"Wat niet kan, is dat je de spanningen uit het land waar je voorvaders vandaan kwamen, of waar je misschien zelf als eerste generatie-Nederlander vandaan bent gekomen, dat je die spanningen hier importeert. Dat is onaanvaardbaar."

"Ik vind het allemaal zo verwerpelijk en misselijkmakend en niks bijdragen. Ik denk we leven in zo'n leuk land, je kunt hier alles doen, je kunt met je leven de gekste dingen doen. Voor je in strijd komt met de wet moet je het heel raar doen in dit land. Als je talent hebt, waar het ook zit, kun je het helemaal uitbuiten en doen. En waarom dan kiezen voor dit soort negatieve energie slurpende acties (als een pop van Vermeer ophangen, red.)? Ik snap het niet."

De verbeelder

"Feitelijk is Europa één grote cirkel van huifkarren. Daarbinnen hebben wij stabiliteit, naar buiten toe proberen we stabiliteit te brengen. En er is een grote huifkar uit, de Britse huifkar. De vijfde economie van de wereld, een van de twee Europese Veiligheidsraadleden. Dus die cirkel wordt wat kleiner."

"Als wij samen een commissie beginnen dan gaan we door een rietje naar dat ene probleem zitten kijken. Dan hebben wij één onderwerp waar we dag en nacht aan gaan sleutelen. Maar vervolgens komt het in een kabinet dat moet kijken naar: wat ligt er nog meer allemaal op het bord? Er zijn nog een paar problemen op te lossen."

"Het is geen discussie tussen twee Zwitserse kantons om een belastingprobleem op te lossen. Dit is echt een uitermate complex proces waarbij heel veel groeperingen betrokken zijn."

"Ik kan u verzekeren dat er heel veel stof voor de schaar ligt."

De liberaal

"Iedereen die denkt: 'O, er is een probleem, wat doet de regering?', daar moeten we echt een beetje van af."

"Bij ieder onderwerp, als ik op straat loop, als ik in een zaaltje ben, is de vraag: En wat doet de regering? Nou heel vaak niets. Omdat de regering heel veel dingen niet kan oplossen en dat die het ook niet moet willen oplossen."

"Jongens, volkstraditie, come on. Welke Sinterklaasliedjes jullie zingen, hoe je Kerst viert, hoe je Pasen viert, daar gaat toch de politiek niet over. Misschien ben ik daar iets te liberaal in."

"De politiek moet oppassen om een mening te hebben over de kleur van Zwarte Piet. Dat is echt een zaak van de samenleving en dat kan die samenleving prima oplossen. Ik ben van een kleine overheid, zoals u weet, als liberaal en zou geneigd zijn om vooral hier geen taak voor de politiek te zien."

De sportliefhebber

"Helaas, Nederland gaat niet naar de finale, maar de spelers van Oranje hebben net als in de voorgaande edities gevochten als leeuwen. Ik was in ieder geval razend trots op ons team."

"Wat we in ieder geval kunnen vaststellen is dat we een fantastisch aantal medaillewinnaars hebben, ik zie er ook zeer naar uit om ze hier in Den Haag te mogen ontvangen. Geweldige prestaties, echt grote klasse."

"Sport is een metafoor is voor onze samenleving, een metafoor voor omgang, ook met winst en verlies. Er horen omgangsvormen bij, zoals elkaar een hand geven voor de wedstrijd. Het overdragen van dat type normen en waarden is de kracht van ons sportbestel."

Alle citaten zijn afkomstig uit de vrijdagse persconferenties na afloop van de ministerraad die de minister-president in de afgelopen zes jaar heeft gehouden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden