Titelstrijd fors ingezet ACV profiteert van zomerslaapje bij Quick Boys

ASSEN - ACV had zich geen betere start kunnen wensen in de strijd om het landskampioenschap zaterdagamateurvoetbal. De club uit Assen overvleugelde regerend zaterdagkampioen Quick Boys de eerste 45 minuten, voldoende om uiteindelijk een 21 overwinning uit het vuur te slepen.

AAD VAN DER GRAAF

Als ACV en Quick Boys de toon gezet hebben voor de rest van deze nacompetitie, kan Jan Publiek er uitgebreid voor gaan zitten. De uitslag in Assen - in 1986 viel de laatste overwining te noteren in de openingswedstrijd laat ook weinig ruimte voor tactisch geschuifel in het vervolg.

De kampioenen van 1A en 1C domineerden zaterdag allebei een helft. ACV neutraliseerde voor rust het gevaar van Otte en Dijkhuizen volkomen. Topscorer Otte werd meestal opgevangen door Rene van Spijker, terwijl Dijkhuizen zowel aanvallend als verdedigend al in vakantiestemming verkeerde. De beweeglijke Johan Pitstra kon daardoor in de eerste helft doen en laten wat hij wilde. Quick Boys-trainer Wim van Zwam schroomde na afloop niet zijn paradepaardjes af te vallen. "Mooi weer voetballers" , mopperde de vertrekkende coach.

Van Zwam kritiseerde ook de knullige manier waarop Jaap van Duyn op slag van rust de bal weggaf aan Mark van Vugt, die het presentje in sneltreinvaart uitpakte voor 2-0. Anders lag het met de openingstreffer van ACV. Pitstra krulde vanaf de rand van het strafschopgebied een vrije trap in de kruising. En tegen zulke hoogstandjes is weinig kruid gewassen, redeneerde Van Zwam.

ACV deed zijn voordeel ermee dat Quick Boys aanvankelijk zonder hart voetbalde. De Assenaren leefden zich op een agressieve manier uit in combinaties in de kleine ruimte en lieten het balletje bij tijd en wijle van voet tot voet gaan zonder dat er een Katwijker een been tussen kon krijgen. Mark van Vugt en Van Spijker kregen in de beginfase al kansen na zo'n aanval over veel schijven.

Quick Boys deed sporadisch een tegenzet. Daarbij werd altijd gezocht naar de snelle vleugelspitsen Frenk van der Kley en Leen van der Plas, maar zij kwamen zelden door over de flanken. Quick Boys is in die zin enigszins gekortwiekt aan de nacompetitie begonnen, doordat de vaste linkerspits Fred Kanbier geblesseerd heeft afgehaakt.

Van Zwam benutte de pauze voor enkele mutaties. Jaap van Duyn maakte rechts op het middenveld plaats voor Jan Jeroen Schaap en de tot dan onzichtbaar gebleven libero Gert Aandewiel mocht de middenlinie vorm gaan geven. Dijkhuizen nam de honneurs achterin waar. Quick Boys stuwde zich in die opstelling naar een fors veldoverwicht, dat na een minuuut of twintig zelfs getalsmatig werd. Van Spijker, die pal na rust al geboekt was toen hij Aandewiel onderuithaalde, kreeg van scheidsrechter Treffers een tweede officiele waarschuwing aan zijn broek, deze keer omdat de stopper de schenen van Dijkhuizen bont en blauw schopte. Van Spijker heeft over dit seizoen een dossier van zes boekingen opgebouwd en kan een forse schorsing tegemoet zien. Tegen Kozakken Boys morgenavond is hij nog wel van de partij, aangezien de tuchtcommissie niet op zo'n korte termijn recht spreekt.

Trainer Johan Zandstra liep gelijk vooruit op het aanstaande probleem in de defensie. De kopsterke Bert Meertens verhuisde van de punt van de aanval naar het centrum van de verdediging waar hij samen met libero Bert Scholing een enorme sta-in-de-weg vormde voor de eentonige aanvalsgolven van Quick Boys. Permanent pompten de Katwijkers de bal door het midden zonder veel uitzicht op een doorbraak. Gevaar van Quick Boys was pas aan de orde wanneer de flanken benut werden, maar op die momenten hielp keeper De Jong ACV over de brug. Pas in blessuretijd zwichtte de doelman voor de doorstomende Van Duyn. Ver daarvoor hadden Kuntz en Deuring bij de spaarzame counters ACV al in veilige haven kunnen brengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden