Titelrace in 1B begint op file te lijken

VEENENDAAL - Dit seizoen valt er in de eerste klasse B geen amateurvoetbal van hoog gehalte te bewonderen. De spanning rond de bezetting van de eerste plaats vergoedt echter veel. Met een overwinning in eigen huis op koploper Hoek (1-0) voegde GVVV zich als zoveelste in de file van titelkandidaten.

LOEK LAURMAN

In de bestuurskamer van GVVV passeerden na afloop alle kandidaten de revue. Een van de aanwezigen rekende zelfs Bennekom nog tot de kanshebbers. De met een stem vol ironie gemaakte opmerking gaf wel aan dat zelfs de vraag naar de clubs die in elk geval geen kampioen meer kunnen worden niet simpelweg te beantwoorden is. Met Heerjansdam, Capelle en Sparta Nijkerk behoort Bennekom immers tot de clubs die vooral degradatiekandidaat zijn.

Zelfs Zwart Wit'28, dat alle moeite heeft om zich in de hoogste klasse te handhaven, kan met het winnen van een achterstallige wedstrijd tot op vier punten van de koploper komen. Dus wat te denken van debutant SHO dat na een inhaalprogramma tot op twee punten kan geraken. Hoewel het doen van een voorspelling in zo'n afdeling vol middelmaat de waarde heeft van kijken in koffiedik, lijkt de toekomstige kampioen vooral gezocht te moeten worden onder het vijftal, Hoek, SDVB, GVVV, DOVO en IJsselmeervogels, waarbij op basis van de recente prestaties vooral de kansen van IJsselmeervogels en GVVV serieus genomen moeten worden. De Spakenburgers presteerden over een reeks van (de laatste) zeven wedstrijden het meest constant. Zij behaalden daarin tien punten. GVVV bleef in eenzelfde serie zelfs ongeslagen en sprokkelde op die manier met vijf onbesliste duels en twee overwinningen negen punten bijeen.

Het drietal Hoek, SDVB en DOVO presenteerde zich met moyenne van vijftig procent (7 punten) in al die weken als doorsnee middenmoters. Toch staat Hoek ook na de nederlaag van zaterdag nog steeds bovenaan de ranglijst. Ook de droom van de eerste Zeeuwse kampioen in de eerste klas van het zaterdagvoetbal leeft nog steeds in het dorp ten westen van Terneuzen. Maar op een snelle realisering van die droom durft eigenlijk niemand meer te rekenen. Ieder meelevende Zeeuw ziet met eigen ogen de onbevangenheid in het spel per wedstrijd minder worden. Trainer Dick Buitelaar houdt het erop dat zijn spelers nog niet zijn opgewassen tegen de prestatiedruk. In een poging die belasting weg te nemen heeft hij hen na de thuisnederlaag van vorige week tegen SHO verzocht het kampioenschap maar uit het hoofd te zetten. Wat zeker een rol speelt in de achteruitgang in prestatie is de smalle basis van de selectie. Zodra een of twee goede spelers wegvallen, breekt dat het elftal op. Tegen GVVV was aanvoerder Remco van Keeken tijdelijk afwezig wegens een schorsing. Aanvaller Osmund Ogali volgt het gebeuren al vanaf eind februari voor onbepaalde tijd op zeer grote afstand, vanuit Nigeria, wachtend op een verblijfsvergunning, die misschien nooit zal afkomen. Zonder dit tweetal was Hoek zaterdag aanvallend zelden gevaarlijk.

Voor rust drie maal, waarbij Johan de Man (GVVV) onder andere een kopbal van Geertjan de Smet uit de doelmond moest trappen. Na rust slechts een keer, al had de uithaal van invaller Tonny Coppens met wat geluk de gelijkmaker kunnen brengen. Het aantal kansen dat GVVV daar in de tweede helft tegenover wist te stellen was echter zo groot, dat de vlak voor rust door de Veenendalers veroverde voorsprong uiteindelijk voldoende was.

Trainer Frans Koenen kon natuurlijk niet ontkennen dat er voor GVVV weer volop mogelijkheden zijn. Maar hij hield toch nog een slag om de arm. In het Paasweekeinde staan Zwart Wit'28 en DOVO op het programma. Pas daarna weet hij of GVVV echt goed mee kan doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden