Titel bekoort Van Hest niet echt

Nooit heeft Greg van Hest (35) zijn belofte op de marathon kunnen inlossen. Zijn eerste Nederlandse titel is niet zonder tragiek.

Ze zijn onafscheidelijk. Als Greg van Hest een wedstrijd loopt, fietst vader Ad naast hem. Sinds een jaar opent de gepensioneerde Tilburger ’s morgens zelfs de winkel van zijn zoon, als die een training afwerkt.

Zo serieus als aan het eind van de vorige eeuw is de samenwerking niet meer. Toen gold Greg van Hest als een van de zeldzame Nederlandse marathontalenten die het internationaal ver zou kunnen schoppen. Een reeks achillespeesblessures maakte die droom tot een illusie, in 2005 zette de atleet een punt achter zijn carrière. De pijn had de eerzucht verslagen.

Hij was echter te veel sportliefhebber om het daarbij te laten. En zie, sinds hij het lopen met een zekere lichtheid neemt, blijken de gekwelde pezen de belasting aan te kunnen. Al moet gezegd dat ze daarvoor een reeks operaties nodig hadden.

De ambitie is teruggeschroefd. Greg van Hest wilde de Afrikanen verslaan. Nu is de wens nog een paar jaar op nationaal niveau presteren en wie weet in 2010 de EK in Barcelona meepikken. Dat laatste zal nog een hele dobber worden. Het eerste is niet moeilijk, zo bleek gisteren tijdens een wat potsierlijke nationale titelstrijd in Eindhoven.

Op de startlijst van de Brabantse najaarsmarathon stonden liefst 38 Kenianen, van wie er 14 als ’haas’ waren ingehuurd. Drie Nederlanders maakten aanspraak op de nationale titel, in volgorde van belangrijkheid: Koen Raymaekers, Luc Krotwaar en Greg van Hest. Maar een week geleden had Van Hest al het vermoeden dat het geen echte strijd zou worden. „Ik las in de kranten hoe Koen en Luc praatten over blessures, hun niet ideale voorbereiding”, aldus Van Hest. „Dat herkende ik van mijn eigen ervaringen. Je bent van tevoren eigenlijk al bezig met uitstappen.” Dat was een scherpe observatie, de twee favorieten haalden de finish niet. Maar echt opgetogen over zijn eerste titel was Van Hest ook niet.

Dat had te maken met zijn bijzonder magere eindtijd van 2.15.38. Dat maakte hem tot de traagste titelhouder van de afgelopen zeven jaar, ver achter de vrij onbekende Keniaanse winnaar Geoffrey Mutai. Die liep onder ideale omstandigheden met 2.07.50 een parkoersrecord.

„Een titel is altijd leuk, maar ik heb getraind voor een tijd tussen de 2.12.30 en 2.14. Als dat was gelukt en ik was er in het Nederlands kampioenschap derde mee geworden, dan was ik blijer geweest.”

Het zijn lang vervlogen tijden waarin Greg van Hest de prof was die zijn ambities moeilijk in toom kon houden. Hij stond bekend als een onvoorwaardelijke aanvaller, die zich met die tactiek vaak in eigen voet schoot. Illustratief daarvoor is dat de olympische deelnemer van 2000 gisteren in een beheerste wedstrijd zijn op twee na snelste marathon liep.

Met de jaren en de tegenslagen is volgens vader Ad die beheersing gekomen. Te laat, de tijd laat zich niet terugdraaien. Er moet voor vrouw en kind brood op de plank komen. Vorig jaar opende hij in Tilburg een winkel in hardloopartikelen.

„Greg is een sobere jongen”, oordeelt zijn vader, die de zaak opent als zijn zoon ’s morgens een training afwerkt. „Voor hem is het leven prima als het goed gaat met zijn kindje, er hagelslag en kaas op zijn brood ligt en hij kan hardlopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden