Tips voor Geert Wilders

Waar zijn de jaren dertig wanneer je ze nodig hebt? Waar zijn nationalisme, vreemdelingenhaat en islamofobie? In geen velden of wegen te bekennen. Het demagogische spookbeeld dat die de PVV aan een monsterzege bij de Tweede Kamerverkiezingen zouden helpen, kan definitief naar het rijk der fabelen worden verwezen. Juist het succes van die demagogische campagne bewijst de leugenachtigheid ervan.

Toch denk ik niet dat het voor de PVV teleurstellende verkiezingsresultaat toegeschreven kan worden aan het gebrek aan nationalisme et cetera bij de kiezers. Het is Geert Wilders zelf die het heeft laten afweten.

Zeker, hij heeft een kleine handicap. Als je op de dodenlijst van serieuze islamofascisten als Al-Qaida staat, dan is je bewegingsvrijheid nogal beperkt. Maar het helpt niet als je interviews en debatten uit de weg gaat. Dat staat niet sterk. En het helpt al helemaal niet als je hysterische onzin uitkraamt over het verbieden van de Koran en het sluiten van moskeeën, om het vervolgens nog erger te maken door die verkiezingsbeloften af te zwakken of in te trekken. Hou dan voet bij stuk, en zeg dat je iedere Koran in beslag zult nemen en iedere moskee zult sluiten, en dat bij de minste tegenstand onmiddellijk wordt geschoten. En als je dat niet durft te zeggen, doe dan niet zulke maffe verkiezingsbeloften.

Je vraagt je af wat Wilders heeft gedacht toen hij die idiote uitspraken deed. Wie dacht hij ermee te bereiken? Zijn kiezers, ja, maar dat moeten dan wel heel domme mensen zijn om hem te geloven. Heel dom of heel wanhopig. De tragiek van Wilders is dat hij met zijn platte retoriek van 'nazi-tempels' voor moskeeën en 'Mein Kampf' voor de Koran het domste deel van de kiezers voor zijn partij selecteert. Hij haalt zijn kiezers niet bij de Albert of ook maar de Dirk, maar bij de Aldi en de Lidl. De PVV wordt zo van de Partij voor de Vrijheid de Partij voor Verliezers. En met verliezers kun je niet winnen. Een miljoen keer nul is nog steeds nul.

Ik denk dat Wilders zelf niet zozeer dom is alswel wanhopig. Hij lijkt te denken dat hij dat debiele discours nodig heeft om kiezers aan te spreken. Hij vergist zich. Een islamkritische partij als de PVV heeft beslist bestaansrecht. Maar dan moet zo'n partij wel een beetje niveau hebben.

Daarom geef ik, als mede-islamcriticus, mijn collega Wilders graag een paar handige tips voor de volgende verkiezingen. Geachte heer Wilders, hou het simpel. Benadruk dat u voor de vrijheid staat. Dat sluit ongrondwettelijke vrijheidsbeperkingen dus uit. Die zouden paradoxaal zijn of, zoals u tegen de PVV-kiezers kunt zeggen, tegenstrijdig. En hou vooral op met dat onbegrijpelijke gezwatel over patriottisme, Nederlandse identiteit en de joost-christelijke, pardon, joods-christelijke cultuur. Niemand begrijpt waar u het over heeft en uzelf nog wel het minst.

Nee, wijs er juist op dat u staat voor de grondrechten die beschreven staan in documenten als onze Grondwet, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en meer van dat schoons. Dat is genoeg. Houden moslims zich daaraan - prima. Houden ze zich niet daaraan, dan mag u wat mij betreft meedogenloos de beuk erin zetten. Ik help u graag een handje mee.

Nu het hypocrietenpartijtje Denk met drie zetels in de Tweede Kamer komt, is waakzaamheid tegen de politieke islam meer dan ooit geboden. De PVV is nodig om de relatief jonge, nog niet geheel zindelijke religie die de islam is scherp in de gaten te houden. Maar dan moet de PVV zelf ook zindelijk worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden