Tips vanaf het Internationaal Filmfestival Rotterdam

De Tiger Award is de prijs voor de beste film van het International Film Festival Rotterdam. Aan de prijs is dit jaar een geldbedrag van 40.000 euro verbonden. Acht films zijn genomineerd. Daarnaast is er een speciale juryprijs van 10.000 euro voor een buitengewoon artistieke prestatie binnen de competitie. Beeld ANP Kippa
De Tiger Award is de prijs voor de beste film van het International Film Festival Rotterdam. Aan de prijs is dit jaar een geldbedrag van 40.000 euro verbonden. Acht films zijn genomineerd. Daarnaast is er een speciale juryprijs van 10.000 euro voor een buitengewoon artistieke prestatie binnen de competitie.Beeld ANP Kippa

In Rotterdam loopt het 45ste International Film Festival Rotterdam (IFFR) nu een paar dagen, en het heeft dit jaar een flinke opfrisser gekregen onder de nieuwe directeur Bero Beyer. Zo zitten er in de Tiger-competitie de helft minder films, zodat bijzondere producties niet ondersneeuwen. Filmredacteur Belinda van de Graaf is op het festival en zet vijf tips op een rij.

Belinda van de Graaf

Full Contact van David Verbeek (Nederland)
Een drone piloot in de Amerikaanse woestijn, het vizier gericht op terroristen duizenden kilometers verderop, laat per ongeluk een bom vallen op een school, en raakt in een existentiële crisis. Fascinerend psychologisch onderzoek naar de effecten van snelle technologische ontwikkelingen.


Arabian Nights
van Miguel Gomez (Portugal)
Miguel Gomez buigt zich over de economische crisis in Portugal, via de sprookjesvertelling van Scheherazade in '1001 Nacht'. Niet zomaar een tussendoortje, maar een wervelend drama in drie delen van ruim zes uur.


El Clan
van Pablo Trapero (Argentinië)
El Clan vertelt het schokkende, waargebeurde verhaal van de Puccio-clan, een Argentijnse familie van uiterlijk brave winkeliers die in de jaren tachtig buurtgenoten kidnapten voor losgeld. Met Guillermo Francella in de rol van de psychopathische pater familias en voormalige junta-medewerker. Film was een bioscoophit in Argentinië.


Ik wil gelukkig zijn
van Annette Apon (Nederland)
Annette Apon dook in de archieven van het Eye Filminstituut in Amsterdam voor een prachtig portret van de vooroorloge filmster Fien de la Mar. De commentaarstem is van Johanna ter Steege, een van de bewonderaars van de Amsterdamse diva.

'Ik wil gelukkig zijn' gaat over de vooroorlogse filmster Fien de la Mar. Beeld Screenshot trailer
'Ik wil gelukkig zijn' gaat over de vooroorlogse filmster Fien de la Mar.Beeld Screenshot trailer


The land of the enlightened
van Pieter-Jan De Pue (België)
De Belgische debutant Pieter-Jan De Pue reisde naar Afghanistan om de overlevingstocht vast te leggen van een stel Afghaanse kinderen, die er een levendige handel in opium, edelstenen en mijnen op na blijken te houden. Een wonderlijke hybride van documentaire en speelfim, en een van de blikvangers in de competitie om de Tiger Award.


Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hoort met zo'n 250 lange en 200 korte films, en een bereik van 300.000 mensen, tot de grootste culturele evenementen van Nederland. Het duurt nog tot en met 7 februari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden