Tippelzone dicht, probleem blijft

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft op het eerste gezicht een sterk argument om de tippelzone aan de Theemsweg te sluiten. De oorspronkelijke opzet is mislukt: de verslaafde prostituees voor wie de zone bedoeld was, werden weggeconcurreerd. Aanvankelijk door Zuid-Amerikaanse vrouwen en transseksuelen, en sinds het begin van de jaren negentig door illegale Oost-Europese vrouwen. Zij zijn vaak in de greep van pooiers die hen onder valse voorwendselen naar Nederland hebben gelokt. De gemeente wil niet langer via de tippelzone deze georganiseerde misdaad ten dienste zijn.

Hoe verdedigbaar deze redenering ook is, de vraag blijft wie er iets mee opschiet. Na sluiting van de tippelzone kan de overlast in de stad toenemen, erkent ook burgemeester Cohen. Dit terwijl omwonenden op dit moment weinig last hebben van de prostituees en hun klanten -de doodlopende Theemsweg ligt naast het spoor, op enkele honderden meters van de dichtstbijzijnde woningen. Cohens hoop dat de politie het ontstaan van nieuwe 'afwerkplekken' in de kiem weet te smoren, getuigt van een groot optimisme: zelfs rondom de officiële tippelzone bleek de politie niet in staat om de zaak in de hand te houden.

Het lijkt bovendien een illusie te denken dat illegale vrouwenhandel en gedwongen prostitutie afnemen door sluiting. Grote steden bieden tal van andere mogelijkheden om in de prostitutie te werken: de escortbranche, koffiehuizen, vanuit huis en niet in de laatste plaats op straat.

Voor de prostituees wordt het er in dit ondergrondse circuit niet veiliger op. Hulpverleners van Hulp voor Onbehuisden en de hoofdstedelijke GG & GD verliezen de vrouwen uit het oog, ze worden nog onbereikbaarder voor gezondheidszorg en aidsvoorlichting, en nog meer overgeleverd aan hun pooier.

Geen stad heeft een echte oplossing voor tippelprostitutie. In zijn strijd tegen deze veelkoppige draak koos toenmalig burgemeester Patijn midden jaren negentig uiteindelijk voor de tippelzone aan de afgelegen Theemsweg, nadat omwonenden alle andere mogelijke locaties hadden tegengehouden. Cohen is terug bij af. In ruil voor de tippelzone biedt hij zijn burgers en de prostituees weinig perspectief.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden