Tinus Pit opgepakt voor fraude

GROENLO - Justitie heeft gisterochtend de in Twente en de Achterhoek zeer bekende zakenman Tinus Pit (43) gearresteerd op verdenking van miljoenenfraude en deelneming aan een criminele organisatie. Pit gold als een soort regionale Joep van den Nieuwenhuyzen, die failliete of slecht draaiende bedrijven opkocht en vervolgens weer winstgevend probeerde te maken.

De laatste jaren, toen er door banenenimporteur Chiquita beslag was gelegd op vrijwel al zijn kapitaal en bezit, functioneerde Pit vooral als crisismanager en 'adviseur'. 'Bedrijvendokter' Pit hielp de ondernemingen waar hij was aangesteld volgens justitie van de regen in de drup. Hij zou bedrijven waar hij was aangesteld opzettelijk naar een faillissement hebben geleid, na eerst de baten op frauduleuze wijze uit de noodlijdende ondernemingen te hebben gelicht.

Het justitiële onderzoek lijkt zich vooral toe te spitsen op geknoei met G-rekeningen bij de door Pit zelf opgerichte schoonmaakorganisatie Wepi in Eibergen. De fiscus en de bedrijfsvereniging werden voor miljoenen gedupeerd toen Wepi Diensten begin 1993 failliet ging. De schoonmaakactiviteiten van Wepi waren toen al door Pit verkocht aan zijn toenmalige adjunct-directeur S. (52), die gisteren is aangehouden op verdenking van medeplichtigheid. Ook het voormalige financiële brein van Wepi, alsmede een 33-jarige werknemer van Wepi en een 43-jarige vrouw uit Epse zijn ingesloten. Pit moest Wepi halsoverkop verkopen, omdat bananengrossier Chiquita Europe beslag dreigde te leggen op het schoonmaakbedrijf. Chiquita lag met Pit overhoop, nadat het 15 miljoen gulden had verloren bij het faillissement van de Enschedese groente- en fruitgroothandel Engels waarover Pit ook de directie voerde.

Het GAK en de belastingdienst werden voor miljoenen gedupeerd door het faillissement van Wepi Diensten en het bankroet van de hele rits dochterbedrijven die daarop volgde. Het GAK was er vanuit gegaan dat er genoeg geld op de G-rekeningen van de verschillende Wepi-bedrijven stond. Een G-rekening is een geblokkeerde rekening, waarop een onderaannemer door de hoofdaannemer het deel van de aanneemsom gestort krijgt dat is gereserveerd voor de belastingdienst en de bedrijfsvereniging. De onderaannemer - Wepi in dit geval - mocht de bedragen die het op haar G-rekening gestort kreeg destijds nog doorsluizen naar andere onderaannemers. Maar dan moesten er van die andere onderaannemers wél diensten zijn afgenomen. Bij Wepi Diensten zou een deel van het geld dat op de G-rekening stond zijn aangewend voor andere uitgaven, terwijl met behulp van valse facturen de indruk werd gewekt dat het was doorgesluisd naar andere bedrijven als zijnde het belasting- en premiedeel voor afgenomen diensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden