Tinkebell is geen journaliste, ze kan dus verder gaan

Trouw-columniste Tinkebell verblijft momenteel voor enkele dagen in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Zij zegt Tamana Amiri, dochter van een uit Nederland uitgezette voormalige asielzoeker, te willen overtuigen met haar terug te keren naar Nederland. Volgens Tinkebell verblijft Tamana in een grot ergens buiten Kabul en verkeert ze in moeilijkheden. In haar column van afgelopen dinsdag kondigde ze haar reis aan.

Tinkebell heeft verschillende malen met ons over haar plannen overlegd. Wij hebben haar de reis - hoe sympathiek ook - ernstig afgeraden.

Afghanistan is een van de gevaarlijkste plekken op aarde. Vanwege de aanwezigheid van het Afghaanse leger en internationale troepenmacht kan Kabul als iets veiliger worden beschouwd. Maar ook daar zijn aanslagen en ontvoeringen schering en inslag. Mensen die de situatie daar niet kennen hebben er niets te zoeken. Gelukkig heeft zij een cameraman meegenomen die volgens haar zeggen de situatie ter plekke zeer goed kent.

Wie haar columns leest, weet dat Tinkebell zich in de afgelopen weken bijzonder kwaad heeft gemaakt over de uitzetting van de vader van Tamana, Feda Amiri. Hij werd na een verblijf van achttien jaar Nederland uitgezet, omdat hij een zogeheten 1F'er is. Krachtens artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag krijgen mensen die mogelijk oorlogsmisdaden hebben gepleegd geen asiel. Amiri heeft bij een Afghaanse veiligheidsdienst gewerkt, waar destijds op grote schaal werd gemarteld. Hij is echter nooit vervolgd.

Tinkebell kaart in haar columns twee zaken aan: de in haar ogen onrechtvaardigheid dat iemand zonder strafproces na achttien jaar kan worden uitgezet, ook als andere gezinsleden achterblijven. Daarnaast bewijst het verdwijnen van de vader na aankomst op het vliegveld van Kabul dat de Nederlandse overheid volgens haar ten onrechte heeft geconcludeerd dat Afghanistan veilig genoeg is om iemand uit te zetten.

Critici wijzen erop dat Tinkebell te eenzijdig de kant heeft gekozen van Tamana en haar vader. In Nederland zijn in diverse situaties Afghaanse asielzoekers landgenoten tegengekomen door wie ze waren gemarteld of die anderen hadden gemarteld. In kringen van justitie valt te horen dat de zaak van Feda Amiri ook andere kanten heeft dan Tinkebell schetst en dat geldt ook voor de feiten rond zijn uitzetting.

Tinkebell is geen journaliste en hoeft zich dus niet te houden aan de journalistieke mores van het vak, bijvoorbeeld door hoor- en wederhoor toe te passen en zoveel mogelijk alle feiten op een rij te zetten. De kunstenares mag actievoeren om een probleem op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. Het boeiende is dat zij daarin lijkt te slagen. Via haar columns in Trouw en radio en tv heeft ze aandacht weten te vestigen op deze kwestie van 1F'ers in het algemeen en Feda Amiri in het bijzonder.

Door haar inzet voor Amiri is een politieke vraag ontstaan. Moet er niet een definitieve oplossing komen voor al die mensen die vanwege artikel 1F geen asiel krijgen maar al jaren met hun gezinnen in Nederland wonen?

René Bruin van de vluchtelingenorganisatie UNHCR pleitte daar gisteren voor in onze krant. Daarnaast is het belangrijk voor politici om te weten wat er met Feda Amiri is gebeurd nadat hij aankwam op het vliegveld van Kabul. Mocht hij inderdaad ergens in een gevangenis zitten dan heeft dat repercussies voor het Nederlandse uitzetbeleid.

We hopen dat Tinkebell veilig terugkeert uit Afghanistan, liefst met Tamana. En natuurlijk dat de vader wordt gevonden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden