Tineke Strik Slechtere situatie in Turkije

Universitair docent migratierecht aan de Radboud Universiteit en senator voor GroenLinks

"Na de aanslagen in Parijs lijken de stellingnames zich verhard te hebben. De discussie over de grenzen is opgelaaid. Toch zie ik tegelijkertijd dat het besef dat er samengewerkt moet worden binnen de Europese Unie groter wordt. Dat zie je in elk geval bij de Europese Commissie, maar omdat de commissie afhankelijk is van steun van de lidstaten, lijkt de besluitvorming op de processie van Echternach: drie stappen naar voren en twee terug.

Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd of dit jaar meer haast gemaakt wordt met de verdeling van de 160.000. Er is al berekend dat, als het in dit trage tempo doorgaat, deze mensen pas in 2050 herverdeeld zullen zijn. De sleutel voor gezamenlijke en rechtvaardige oplossingen ligt in handen van de lidstaten, maar die zijn juist tot op het bot verdeeld.

Ik maak mij ook zorgen over het effect van de afspraken tussen de Europese Unie en Turkije. Er komen nu al berichten binnen, onder andere van Amnesty International, over vluchtelingen die vanuit Syrië worden tegengehouden. Hun telefoontjes worden in de rivier gegooid. Er komen steeds meer verhalen naar buiten over Syriërs die gedetineerd worden of rechtstreeks gedeporteerd naar Syrië.

Tot voor kort voerde Turkije juist een relatief relaxed beleid ten aanzien van vluchtelingen. Maar kennelijk wil Ankara laten zien dat het de afspraken om de instroom van vluchtelingen te beperken heel serieus neemt. De vluchtelingen zijn daar duidelijk de dupe van. Ik was daar ontzettend bang voor. Ik vind dit supercynisch. De afspraken met Turkije werden hier gebracht als een manier om de omstandigheden van vluchtelingen te verbeteren, maar ze hebben een averechts effect. De omstandigheden voor vluchtelingen in Turkije verslechteren juist."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden