Timo Huges, een capabele man, maar niet capabel genoeg

NS-directeur Timo Huges is opgestapt, melden bronnen. Beeld anp
NS-directeur Timo Huges is opgestapt, melden bronnen.Beeld anp

NS-directeur Timo Huges heeft zijn ontslag ingediend en vertrekt per direct. Hij deed dit nadat de commissarissen van NS het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Huges was vanmiddag op het matje geroepen bij minister Dijsselbloem (Financiën). Deze week werd bekend dat de NS zich schuldig maakten aan vuil spel bij een aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. Eerder riep vakbondsorganisatie FNV nog op tot zijn vertrek. "Huges is een capabele man, maar niet in staat kritiek te pareren", aldus de vakbond.

Jeannine Julen

Twee jaar geleden werd hij nog vol trots onthaald. Zijn voorganger Bert Meerstadt- topman ten tijde van de Fyratragedie- had er een potje van gemaakt. Huges, die overkwam van bloemenveiling Floraholland, zou het beter doen, deed het vervoersbedrijf overkomen. De NS spraken over een "uitstekende en ervaren opvolger". Eén onder wiens leiding "de NS verder verbeterd zou worden voor de reizigers".

Witte broodsweken
Dat laatste was volgens reizigersorganisaties Rover en de Maatschappij voor beter OV helemaal waar. "Anders dan andere directeuren heeft Timo Huges daadwerkelijk de ambitie om de reizigers centraal te stellen", zei Rovervoorzitter Arriën Kruyt vorig jaar. "Hij meent het als hij zegt dat NS de reiziger op plaats 1, 2 en 3 stellen."

Vlak na zijn aantreden leek Huges die ambitie ook waar te maken. "Ieder mailtje of brief van een reiziger die iets heeft meegemaakt raakt me en los ik zelf op", zei hij in een interview met het Financieele Dagblad. "Iedereen mag mij direct mailen. Ik probeer het bedrijf te besturen alsof het mijn eigen bedrijf is en hoop dat alle NS-ers zo gaan denken en doen." Als eerste directeur in de NS-geschiedenis plantte hij zijn bureau niet op de zeventiende verdieping met een prachtig uitzicht over Utrecht, maar tussen de medewerkers van de klantenservice een paar verdiepingen daaronder.

Maar het witte-broodswekengevoel was van korte duur. Huges had al snel te kampen met de naweeën van het Fyra-debacle, NS-stations lagen plat door storingen en zijn een paar van zijn medewerkers werden onder werktijd mishandeld. Een conductrice liep in maart verschillende gezichtsbreuken op. Een machinist werd geschopt en bespuugd. Huges toonde zich moedig, riep het kabinet op niet langer weg te kijken. Stond zelfs op het perron in Utrecht toen zijn machinisten met luid getoeter protesteerden tegen de agressie.

Fraude
Het waren problemen die Huges had geërfd van zijn voorganger of in ieder geval niet zelf in de hand had gewerkt. Daar was de president-directeur nog niet op betrapt. Tot deze week. Toen bleek dat hij bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg de mist in was gegaan. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) betichtte de NS van vuil spel. Het spoorbedrijf had concurrent en vervoersbedrijf Veolia bewust benadeeld om dochterbedrijf Qbuzz er met de opdracht vandoor te laten gaan.

Uiteindelijk gunde provincie Limburg Arriva de aanbesteding, maar daarmee was de kous niet af. FNV zegde het vertrouwen in Huges op en vandaag bracht De Telegraaf het nieuws dat de topman zelf deelnam aan het vals spel. Huges stuurde Qbuzz een aan hem geadresseerde mail toe met daarin vragen van vervoersbedrijf Veolia, schrijft De Telegraaf. Een handeling die strikt verboden is volgens de aanbestedingsregels. "Hij kan maar beter een stapje opzij zetten", zei de geïrriteerde vakbondsvoorzitter Huub van den Dungen. Een capabele man, vond hij Huges. Maar niet iemand die in staat is om kritiek te pararen.

Einde
Het was het begin van het einde van Huges als NS-topman. Wel een eind met een klein lichtpunt, want gisteren slaagden de NS erin een akkoord te bereiken over een nieuw cao. Overigens ook niet zonder slag of stoot. Er dreigde een staking en vakbondbestuurder Wim Eilert van VVMC stond met een paar honderd machinisten en conducteurs bij de NS-directie op de stoep. "Ik zei: "Nu staan deze mensen hier in hun vrije tijd. De volgende keer in NS-tijd", vertelt hij vandaag in het AD. Hij kreeg zijn zin, het salaris van het NS-personeel gaat de komende 2,5 jaar met 5 procent omhoog. Maar, zegt Eilert: "Ik kan me heel goed voorstellen dat er is gezegd: los die cao op, want acties kunnen we er nu niet bij hebben. Dat wordt wel heel erg veel.'' Uiteindelijk kwam het cao-succes voor Huges te laat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden