Timmermans voor de leeuwen in Brussel

Scheidend minister vanmiddag laatste kandidaat-commissaris die door Europarlement aan de tand wordt gevoeld

CHRISTOPH SCHMIDT

De hoorzitting van kandidaat-eurocommissaris Frans Timmermans wordt vanmiddag de climax van een slopende serie vraag-en-antwoordsessies in het Europees Parlement.

Timmermans kan pittige vragen verwachten, al rekenen weinigen erop dat de doorknede ras-Europeaan in de problemen zal komen. Mocht het inhoudelijk moeilijk worden, dan heeft hij altijd nog zijn verbale kwaliteiten, in een breed palet aan talen.

De parlementariërs zullen Timmermans dan ook niet zozeer vragen óf hij het goed gaat doen, maar wát hij gaat doen. Zijn portefeuille is even nieuw als breed. 'Betere Regelgeving, Relaties tussen de Europese instellingen, Rechtsstatelijkheid en Fundamentele Rechten', komt op zijn visitekaartje te staan. Zo zal hij de (wets)voorstellen van zijn collega's moeten toetsen op nut en noodzaak.

Als rechterhand van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zal Timmermans een oliemannetje moeten zijn, niet alleen binnen de commissie zelf maar ook tussen Brussel en de steeds veeleisender lidstaten.

Hoe zal zijn werkdag er concreet uitzien? Hoe kan hij worden afgerekend op resultaten? Krijgt hij echt de macht om ideeën van collega-commissarissen te torpederen? Dergelijke vragen kunnen tijdens de drie uur durende hoorzitting op Timmermans worden afgevuurd.

De PvdA-minister van buitenlandse zaken heeft als voordeel dat hij als laatste voor het parlement verschijnt. Al zijn beoogde collega's heeft hij dus al peentjes zien zweten. Vermoedelijk heeft hij daarbij vooral geleerd hoe het niet moet. Bij de sessies van vorige week kwamen al vijf zwakke kandidaten bovendrijven. De meeste van hen moeten schriftelijk nadere uitleg geven, een enkeling, zoals de Brit Jonathan Hill, moet vandaag een tweede keer verschijnen.

Gisteren kwam daar nog een zesde patiënt bij. De Sloveense kandidate Alenka Bratusek was vooraf al omstreden door de manier waarop ze was voorgedragen, namelijk door haarzelf. Gistermiddag kromp de zaal bijna ineen van de plaatsvervangende schaamte toen Bratusek vooral inhoudelijk door de mand viel. De ex-premier wist alleen maar holle frasen te berde te brengen over de loodzware taak die haar is toebedacht: het tot stand brengen van een energie-unie. Haar lot was gisteravond nog niet bekend, maar een herexamen lijkt wel het minste.

Gisteravond hakte het parlement over één van de andere vijf 'bungelaars' de knoop door. De Hongaarse kandidaat Tibor Navracsics hoeft weliswaar niet vervangen te worden, maar zijn portefeuille moet anders, zo luidt het eindoordeel van de cultuurcommissie. Navracsics, minister onder de autoritaire premier Viktor Orbán, zou het pakket onderwijs, cultuur, jongeren en burgerschap moeten doen, maar mogelijk wordt Juncker gedwongen om burgerschap bij iemand anders te leggen.

Het lijkt een detail, maar het zijn manoeuvres in een machtsstrijd op vele niveaus: tussen parlement en Juncker, tussen de machtigste politieke groeperingen onderling, én tussen het parlement en de lidstaten.

Ook Cañete (Spanje), Moscovici (Frankrijk), Hill (Groot-Brittannië) en Jourová (Tsjechië) zijn nog steeds niet zeker van hun nieuwe EU-baan, en al helemaal niet van de precieze inhoud ervan.

Dit slagveld overziend, betreedt Timmermans vanmiddag om 14.30 uur de arena. De hoorzitting is live te volgen via de website van het Europees Parlement.

undefined

Mogherini en de beer

De Italiaanse kandidaat-commissaris Federica Mogherini, die gisteravond werd gehoord, moet de Britse Catherine Ashton opvolgen als buitenland-boegbeeld van de EU. In die functie moet zij alle landen op één lijn krijgen in een Europees buitenlandbeleid.

Vooraf was haar kandidatuur omstreden door haar onervarenheid en vermeende zachte aanpak van Rusland. "Hoe reageert u als u een Russische beer tegenkomt?", vroeg een Europarlementariër. "Met een mix van assertiviteit en diplomatie", aldus Mogherini. "De balans tussen die twee hangt af van de reactie van de beer."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden