Timmermans: veel Nederlandse jihadstrijders bij ISIS

Een Syrische opstandeling in de stad Deir Ezzor. Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken hebben veel Nederlandse Syriëgangers zich aangesloten bij de extremistische beweging ISIS. Beeld AFP
Een Syrische opstandeling in de stad Deir Ezzor. Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken hebben veel Nederlandse Syriëgangers zich aangesloten bij de extremistische beweging ISIS.Beeld AFP

Veel Nederlandse jihadstrijders hebben zich aangesloten bij de gewelddadige rebellenbeweging ISIS. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in een brief over de situatie in Irak die hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Timmermans meldt verder dat Nederland maatregelen neemt en heeft genomen om te voorkomen dat Nederlanders naar het buitenland reizen om zich bij groeperingen als ISIS aan te sluiten. Tijdens een persconferentie met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier zei hij over het aantal Nederlanders dat zich bij ISIS heeft aangesloten geen mededelingen te kunnen doen. Ook of ze actief zijn in Syrië of Irak kon hij niks zeggen.

Opmars
Strijders van deze Islamitische Staat van Irak en Syrië zijn in Irak bezig aan een opmars. Bij confrontaties tussen de jihadisten en het regeringsleger zijn al vele doden gevallen. De extremisten van ISIS claimden afgelopen weekeinde dat ze 1700 Iraakse militairen hebben geëxecuteerd. De jihadisten hebben foto's van executies verspreid, maar het is niet duidelijk waar en wanneer de beelden zijn gemaakt.

ISIS heeft onder meer de grote stad Mosul veroverd. Ook in Syrië heeft de terreurgroep delen van het land onder haar controle gebracht. De Verenigde Naties, Europese Unie, Arabische Liga, NAVO en landen als de Verenigde Staten en Duitsland hebben de militaire opmars van ISIS en de gewelddadigheden in Irak veroordeeld.

Sancties
De VN-Veiligheidsraad heeft ISIS op de sanctielijst gezet, waardoor het mogelijk is tegoeden van betrokkenen te bevriezen en reisbeperkingen op te leggen. Die sancties gelden ook in Nederland, aldus Timmermans.
Steinmeier noemde de berichten uit Irak 'zorgwekkend'. De oplossing voor het conflict moet volgens hem komen uit Irak zelf en de landen in de regio. De rol die de EU kan spelen moet niet worden 'overschat', zei hij.

Minister Frans Timmermans Beeld anp
Minister Frans TimmermansBeeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden