Timmermans: Van Rompuy heeft te weinig oog voor gebrek draagvlak EU

Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy in Brussel, begin deze maand. Beeld afp
Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy in Brussel, begin deze maand.Beeld afp

Europees president Herman Van Rompuy heeft te weinig gevoel voor het gebrek aan draagvlak bij de bevolking voor de ontwikkelingen in de EU. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof.

Redactie

Volgens Timmermans wil Van Rompuy steeds maar 'gas geven' in de discussie over de toekomst van de EU. Maar als je te veel gas geeft, eindig je met alleen het stuur in handen en de rest van het voertuig in brokstukken op de snelweg, zei Timmermans. 'Ik hoop dat Van Rompuy hiervoor meer gevoeligheid ontwikkelt dan hij tot dusver heeft laten blijken', zei Timmermans.

Timmermans publiceerde vrijdag een beleidsdocument over de EU. Daarin noemt hij het verbeteren van het democratisch draagvlak een van de belangrijkste doelstellingen voor de komende jaren, naast het redden van de euro en het zorgen voor meer banen. Een visie op de EU voor de lange termijn vindt de PvdA-minister niet aan de orde. 'Het is onverstandig 20, 30 jaar vooruit te willen kijken.'

De problemen in de EU zijn volgens Timmermans vooral veroorzaakt doordat er een 'euro met gaten' is ingevoerd. Dat de noordelijke lidstaten de zuidelijke financieel moeten ondersteunen om de eenheidsmunt overeind te houden, kost de Nederlander 'een paar honderd euro per jaar', zei hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden