Timmermans start met het schrappen van wetsvoorstellen

VAN ONZE CORRESPONDENT

In de schaduw van alle aandacht voor zijn baas Jean-Claude Juncker gaf diens rechterhand Frans Timmermans gisteren het startsein voor het werkprogramma 2015. Dat is de eerste takenlijst voor de nieuwe Europese Commissie, die meteen aan alle EU-burgers duidelijk zou moeten maken dat er een frisse wind waait in Brussel.

"Burgers willen dat Europa hun leven verbetert, in plaats van dat Europa zich ermee bemoeit", zei Timmermans bij zijn debuut in de perszaal van het commissiegebouw. "Deze commissie is vastbesloten een verse start te maken."

Een uitgelekte brief van Juncker en Timmermans aan de 26 overige commissarissen geeft een inkijkje in wat we van die verse start kunnen verwachten. Het document bevat dertig wetsvoorstellen, de meeste nog van de vorige commissie, die in aanmerking zouden komen voor de prullenbak.

Het schrappen daarvan zou een eerste stap zijn in Timmermans' voornaamste taak: betere regelgeving. Daarmee wil hij overbodige regeldruk voor met name het midden- en kleinbedrijf verminderen.

De wetsvoorstellen gaan onder meer over milieubescherming, energiebelasting, voedselhygiëne en luchtverkeersveiligheid. Het zijn nog maar ideeën, waarop alle Eurocommissarissen nog moeten reageren. Waarschijnlijk wordt de definitieve lijst half december bekend, samen met het gehele werkprogramma voor komend jaar.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout heeft schriftelijke vragen aan de commissie gesteld over de criteria die worden toegepast op de 'betere regelgeving'. Eickhout vreest een 'dereguleringsoffensief' dat vooral ten koste gaat van mens en milieu.

Nieuw is ook dat Timmermans beleidsprioriteiten gaat voorleggen aan het Europees Parlement en de 28 lidstaten, verenigd in de ministerraad algemene zaken. "Voorstellen zijn alleen nuttig als ze behoorlijk worden overgenomen, aanvaard en uitgevoerd."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden