Timmermans niet in problemen in EU-parlement

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement. Beeld anp
Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement.Beeld anp

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans is vanmiddag niet in moeilijkheden gekomen tijdens zijn bijna 3 uur durende 'sollicitatiegesprek' in het Europees Parlement (EP). Timmermans was als beoogd vicevoorzitter van de nieuwe Europese Commissie de laatste kandidaat die moest verschijnen in een hoorzitting in het EP.

bewerkt door redactie

Timmermans begon met een inleiding waarin hij zei dat Europa vooral moet doen wat nodig is, niet wat aardig is om te doen. Hij beloofde, naar opdracht van de toekomstige voorzitter Jean-Claude Juncker, begin volgend jaar met een lijst te komen van voorstellen die beter kunnen worden ingetrokken. De PvdA-minister is voorgedragen voor de portefeuille Betere Regelgeving, Relaties tussen Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten.

Timmermans kreeg meerdere keren applaus van de Europarlementariërs, voor gloedvolle betogen over het belang van de EU en de Europese waarden en normen die voor alle EU-burgers moeten gelden. Ook als ze in Hongarije wonen, waar premier Viktor Orban op autoritaire wijze regeert en onder meer de media aan banden heeft gelegd.

Weerstand
Die kwestie bracht tijdens een eerdere hoorzitting de beoogde Eurocommissaris Tibor Navracsics in grote problemen. De Hongaar steunde als oud-minister de omstreden mediawet in zijn land. Hij was voorgedragen voor de post Cultuur, Onderwijs, Jongeren en Burgerschap, maar het EP oordeelde dat hij daar niet de juiste persoon voor is. Hij wordt wel geschikt geacht voor een andere post.

Ook vier andere kandidaten stuitten op weerstand in het Europarlement, zoals de Fransman Pierre Moscovici, de Brit Jonathan Hill en de Spanjaard Miguel Arias Cañete. De weerstand tegen de Sloveense oud-premier Alenka Bratušek is zelfs zo groot dat zij zich waarschijnlijk moet terugtrekken.

Voor Timmermans gelden dergelijke doemscenario's allemaal niet. Hij charmeerde de Europarlementariërs door de meeste vragen in de taal van de vragensteller te beantwoorden. Zo sprak hij Engels, Duits, Italiaans, Frans en Nederlands. Hij bood grappend aan ook in het dialect van zijn regio (Limburgs) te antwoorden. Pas bij een Poolse vragensteller moest hij passen.

Stoere taal
Timmermans, die onder meer verantwoordelijk wordt voor Fundamentele Rechten, beloofde de dialoog over de mediawet aan te gaan met de regering-Orban. Levert dat niets op en houdt Hongarije zich niet aan EU-regels, dan zal hij niet terugschrikken voor hardere maatregelen te nemen, zoals de zogeheten artikel 7-procedure, die er toe kan leiden dat het land tijdelijk het stemrecht verliest in EU-vergaderingen.

"Ik zal daarvoor niet terugschrikken", zei Timmermans. Hij voegde eraan toe dat hij zich vaak heeft geërgerd aan de stoere taal vanuit de EU naar landen buiten de unie, terwijl de EU zich vaak timide opstelt tegenover EU-landen die het zelf niet zo nauw nemen met de Europese grondwaarden.

Timmermans zei er bij dat hij ervan uitgaat dat Hongarije zich wel houdt aan de EU-regels. Nieuwe instrumenten hoeven daarvoor niet ontwikkeld te worden, die zijn er volgens hem nu voldoende. "Maar Europa zou de politieke wil moeten hebben om de instrumenten ook daadwerkelijk in te zetten", aldus Timmermans.

Na afloop van de hoorzitting reageerden Nederlandse Europarlementariërs van verschillende politieke families tevreden over en onder de indruk met het optreden van Timmermans.

De Hongaar Tibor Navracsics kwam tijdens zijn hoorzitting in grote problemen. Hij heeft als oud-minister de omstreden mediawet in zijn land gesteund en wordt daarom niet geschikt geacht voor de post Cultuur, Onderwijs, Jongeren en Burgerschap. Beeld ap
De Hongaar Tibor Navracsics kwam tijdens zijn hoorzitting in grote problemen. Hij heeft als oud-minister de omstreden mediawet in zijn land gesteund en wordt daarom niet geschikt geacht voor de post Cultuur, Onderwijs, Jongeren en Burgerschap.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden