Timmermans, niet alle EU-regels zijn overbodig

Eurocommissaris Frans Timmermans lijkt bij het afschaffen van regels de burger uit het oog te verliezen, zeggen Evert Hassink en Paul de Clerck.

Critici zetten de Europese Unie graag neer als bureaucratische moloch, die niets liever doet dan ons Europeanen dwarszitten met vervelende en overbodige regeltjes. Resultaat van de aanhoudende stroom kritiek is dat deregulering bovenaan de agenda van de nieuwe Europese Commissie staat.

Donderdag lekten EU-plannen uit waaruit blijkt dat Frans Timmermans nieuw beleid voor verbeterde luchtkwaliteit en efficiëntere huishoudelijke apparaten de nek wil omdraaien. Regels die jaarlijks tienduizenden mensenlevens zouden redden, een besparing op gezondheidszorg van 40-140 miljard euro zouden opleveren en 180.000 banen zouden scheppen. Zóuden, want Timmermans lijkt gekozen te hebben voor het belang van de industrie en niet voor dat van de Europese burger.

Natuurlijk, een overschot aan regels is nooit goed, maar Frans Timmermans lijkt als hoofdverantwoordelijke voor de dereguleringsagenda vooral aan te koersen op het afschaffen of afzwakken van allerlei maatregelen op het gebied van gezondheids-, milieu- en klimaatbeleid, vrouwenbelangen en consumentenbescherming. Regels die bedrijven lastig vinden, maar vooral burgers beschermen.

undefined

Veiliger, zuiniger

Zo kunnen nieuwe eco-designregels, die Timmermans nu wil afschaffen, ervoor zorgen dat allerlei apparaten in hoog tempo zuiniger worden. Dat betekent niet alleen minder uitstoot van broeikasgassen, maar ook een lagere elektriciteitsrekening voor alle Europeanen. Ook auto's zijn veiliger, zuiniger en schoner dankzij de EU-regels: de uitstoot van broeikasgassen en fijnstof gaat door Europees beleid voor schone lucht omlaag. Dat redt niet alleen het milieu en onze portemonnee, maar ook levens. Vorige week bleek echter dat ook regels voor luchtkwaliteit op de nominatie staan om geschrapt te worden.

Burgers en milieuorganisaties hebben hard hun best moeten doen om de regels die nu dreigen te worden afgeschaft ingevoerd te krijgen. Elke keer gaat het om zaken die individuele lidstaten niet kunnen of willen regelen, omdat het gaat om producten voor de wereldmarkt, omdat het over grensoverschrijdende problemen gaat, of omdat landen een 'level playing field' willen voor hun bedrijven. Producenten zouden gek worden als er in de EU tientallen verschillende lijstjes met regels voor de veiligheid van bijvoorbeeld kinderspeelgoed zouden bestaan.

Eind november lekte een brief uit van BusinessEurope (de Europese werkgeverskoepel) waarin deze lobbygroep er bij Timmermans voor pleitte om een aantal voorstellen op het gebied van luchtkwaliteit, energiebesparing, rechten van zwangere vrouwen, en beteugeling van de financiële sector, af te schaffen dan wel te verzwakken. Het is duidelijk dat BusinessEurope het huidige politieke klimaat aangrijpt om voorstellen, bedoeld voor de bescherming van burgers en milieu de nek om te draaien, omdat ze het bedrijfsleven geld kosten. Overigens zijn die kosten voor het bedrijfsleven vaak veel lager dan de financiële voordelen die ze voor de samenleving hebben. Streng beleid op het gebied van luchtkwaliteit zal veel meer geld opleveren door lagere gezondheidskosten dan wat het autoproducenten kost. Wat BusinessEurope vraagt is regels af te schaffen zodat de industrie de handen vrij krijgt.

undefined

Vuilnis

Als de Euopese Unie blind achter de ideologen van BusinessEurope aanloopt en haar centrale taak bij het vuilnis zet, vervreemdt ze zichzelf definitief van haar burgers. Het zou een kapitale blunder zijn van ras-Europeaan Timmermans om als hogepriester van het neoliberalisme de regels die burgers, werknemers en milieu beschermen, te offeren op het altaar van hogere winsten voor het bedrijfsleven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden