'Timmermans laat zich voor karretje anti-Israël lobbyisten spannen'

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans. Beeld ANP
Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans.Beeld ANP

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans moet stoppen met 'Israël-bashen', zo vinden een aantal oppositiepartijen. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje werd de PvdA-bewindsman aan de tand gevoeld over het besluit om niet langer te accepteren dat er op producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden 'Made in Israël' staat.

Volgens SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij heeft Timmermans zich "voor het karretje van anti-Israël lobbyisten laten spannen". Onzin, aldus de minister, volgens wie de achterliggende gedachte van de maatregel 'doodsimpel' is. "De nederzettingen liggen niet in Israël, dan mag dat ook niet op de producten staan", zo klonk zijn verweer. Volgens Timmermans gaat het vooral om eerlijke voorlichting aan de consument. Bovendien: toen de EU vorig jaar mei tot de maatregel besloot, maakte de Kamer geen enkel bezwaar, zo zei de bewindsman.

Naast de SGP namen ook PVV en de ChristenUnie geen genoegen met die uitleg. Laatstgenoemde partij startte eerder deze week een handtekeningenactie tegen de nieuwe etikettering. "De selectieve verontwaardiging over Israël moet stoppen", krijgen potentiële ondertekenaars mee.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon ging dinsdag ver in zijn kritiek op de bewindsman. De Roon sprak van 'verraad' en 'een dolkstoot in de rug van Israël'. Afgelopen weekeinde plaatste De Roon bij wijze van protest tegen de maatregel al een omstreden afbeelding van een kistje sinaasappels met Jodensterren op zijn twitterpagina (zie inzet). D66-parlementariër Sjoerd Sjoerdsma riep zijn PVV-collega daar dinsdag over ter verantwoording.

Ook regeringspartij VVD heeft twijfels over de nieuwe etikettering. Kamerlid Han ten Broeke wil het liefst de markt het werk laten doen en vreest inconsequent beleid: waarom wel de labels uit de Palestijnse gebieden wijzigen, maar bijvoorbeeld niet die uit de Westelijke-Sahara. Op producten uit dat betwiste gebied kan staan dat ze uit Marokko komen, wat feitelijk ook niet correct is. Timmermans zei toe die kwestie met zijn Europese collega's op te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden