Timmermans kiest voor harde lijn tegen Hezbollah

Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah spreekt tot zijn volgers via een videoboodschap. Nasrallah is weliswaar een politicus in Libanon, maar wordt door diverse landen vooral gezien als terrorist.Beeld ap

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil zowel de militaire als de politieke tak van Hezbollah op de Europese lijst van terreurorganisaties plaatsen. Daarmee kiest Timmermans voor de aanpak van Israël en de Verenigde Staten en niet voor de lijn van bijvoorbeeld België en Groot-Brittannië, die wel in gesprek willen blijven met de gematigde krachten binnen Hezbollah.

Hezbollah is traditioneel een bondgenoot van de Syrische president Assad en Iran, maar maakt ook sinds 2008 deel uit van de Libanese regering. Om die reden willen bijvoorbeeld de Britten de banden met de politieke tak van de groepering niet verbreken.

Ondanks dat de beweging deel uitmaakt van de regering, beschouwt Nederland Hezbollah in de eerste plaats als een terroristische organisatie. Een woordvoerder van Timmermans benadrukt dat 'Hezbollah een militaire tak heeft die een destabiliserende rol speelt in de regio'. "Bovendien is het een centraal geleide organisatie waarbij militaire, sociale en politieke tak samenwerken. De leiders van Hezbollah zelf bevestigen dat."

Midden-Oostendeskundige Radboud Rijpkema sprak enkele maanden terug op debatsite Joop de hoop uit dat Timmermans zich pragmatisch zou opstellen en geen pogingen zou ondernemen Hezbollah op de Europese terreurlijst te krijgen. Volgens hem is het namelijk juist de Libanese regering mét Hezbollah die probeert de Syrische onrust buiten de grenzen te houden.

Timmermans is niet bang dat een Europese aanpak van Hezbollah tot meer chaos in Libanon leidt. Hij ziet de plaatsing op de terrorismelijst juist als drukmiddel om Hezbollah te overtuigen geweld af te zweren en zich alleen op een politieke strategie te richten.

Ook de vrees dat een harde Europese lijn Hezbollah in de armen van de Syrische president Assad en zijn Iraanse bondgenoot Ahmadinejad drijft, deelt de minister niet. "Hezbollah steunt nog steeds actief het Syrische regime en heeft nauwe banden met Iran", stelt zijn woordvoerder. "Engagement met Hezbollah door een aantal Europese landen heeft dat dus niet kunnen verhinderen."


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden