Timmermans kiest middenweg in Israël

Verschuiving Nederlands beleid: nauwere banden met Palestijnen

JERUZALEM - Frans Timmermans brengt zijn eerste bezoek als minister van buitenlandse zaken aan Israël en de Palestijnse gebieden. Hij zal zijn steun uitspreken voor de pogingen van zijn Amerikaanse collega Kerry om het vredesproces, na jaren stilstand, weer op gang te krijgen.

Want als er één buitenlandse bezoeker is die er op het moment toe doet, dan is het niet Frans Timmermans, maar John Kerry. Alle andere buitenlandse gasten die naar Israël komen en gaan, staan in zijn schaduw, en meer nog: in dienst van zijn missie.

Timmermans steunt deze missie en zei gisteren na aankomst dat hij hier is om kennis te maken en "om van Israël te horen wat hun plannen zijn in de komende tijd, ten aanzien van het vredesinitiatief van de Amerikanen". In het gesprek met premier Netanjahoe zei Timmermans dat Israël en de Palestijnen nu de kans moeten grijpen. Net als Kerry meent Timmermans dat dit wel eens de laatste mogelijkheid kan zijn om twee staten voor twee volken te creëren. Een kans die de partijen niet moeten laten glippen, zo hield hij Netanjahoe voor.

De missie van Kerry lijkt overigens, na een vlotte start, niet voorspoedig te verlopen. Onlangs zegde hij een aangekondigd bezoek af, omdat de partijen nog lang niet bereid lijken met elkaar te spreken, en elkaar op dit moment vooral de zwartepiet toespelen, vooruitlopend op een mogelijke mislukking.

Als Kamerlid wilde Frans Timmermans (PvdA) nog al eens de kant van de Palestijnen kiezen, sinds hij minister is - in een kabinet met de VVD - kiest hij heel nadrukkelijk het midden. Dat weerspiegelt zich ook in het programma van zijn reis. Het aantal gesprekken dat hij met Israëliërs en Palestijnen voert, is ongeveer gelijk.

Hij begon gisteren met een korte ontmoeting met premier Netanjahoe en sprak daarna met Tzipi Livni. Zij is als minister belast met de vredesbesprekingen met de Palestijnen - als die er tenminste weer komen. Vandaag spreekt Timmermans onder anderen met de Palestijnse president Abbas.

De minister wilde geen commentaar geven op het nieuws dat gisteren naar buiten kwam dat Nederland vorig jaar heeft geprobeerd de vredesbesprekingen op gang te brengen. Dat is gebeurd onder zijn voorganger Rosenthal. Een bron bij de Palestijnse Autoriteit, die anoniem wil blijven, bevestigde wel dat Nederland die poging heeft gedaan.

Volgens diezelfde bron zou Nederland een aangewezen bemiddelaar kunnen zijn, omdat het land aan beide zijden goede contacten heeft. Of deze pogingen nu zijn stopgezet is niet bekend.

Nederland wil in elk geval de betrekkingen met beide partijen intensiveren op economisch gebied. Na de ontmoeting van Timmermans met Netanjahoe maakte hij bekend dat Nederland 'fora' gaat organiseren voor samenwerking met Israël. Morgen zal hij aan Palestijnse kant hetzelfde doen. In de fora, waar bedrijven, universiteiten en ngo's aanschuiven, zal innovatie centraal staan, om te beginnen op het gebied van water en energie.

Hieruit blijkt een lichte koerswijziging van de Nederlandse regering onder de nieuwe PvdA-minister. Het vorige kabinet sprak over het intensiveren van de banden met Israël, in de vorm van een samenwerkingsraad. Daar is nu een intensivering met de Palestijnse kant aan toegevoegd. Timmermans probeert duidelijk een middenweg te kiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden