Timmermans: Gülen speelde 'wel degelijk' rol in staatsgreep Turkije
Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er "steeds meer indicaties" dat de Gülen-beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld in de mislukte staatsgreep deze zomer in Turkije. Dat zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vandaag in een interview in het Belgische weekblad Knack.
Tot nu toe is er geen bewijs dat Gülen daadwerkelijk iets met de staatsgreep te maken heeft, maar Timmermans zegt dat de Gülenbeweging 'wel degelijk' een rol heeft gespeeld. "Het is ondertussen duidelijk dat hetgeen president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülenbeweging in de staatsgreep geen totale onzin is'', citeert het tijdschrift de Nederlandse EU-commissaris.
Turkije ziet de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen als het brein achter de couppoging. Ze vroegen de VS meerdere malen om zijn uitlevering, maar president Obama hield dit af. Nu Donald Trump binnenkort plaatsneemt in het Witte Huis kan daar weleens verandering in komen. Eén van zijn topadviseurs, de voormalige luitenant-generaal Michael Flynn, zinspeelde vorige week op een mogelijke uitlevering.
Mochten de VS besluiten over te gaan op een uitlevering, dan is het de vraag of de Europese Commissie zich daartegen zal verzetten. Timmermans liet zich daar niet over uit, wel zegt hij zich zorgen te maken over de gang van zaken in Turkije sinds de mislukte coup: "Als Erdogan blijft hameren op de invoering van de doodstraf, dan verwijdert hij zich fundamenteel van de Europese Unie en ook van de Europese Raad waarvan Turkije lid is."
Meer begrip
De manier waarop Turkije de mislukte coup afhandelde zorgde voor veel verontwaardiging bij Europese landen, toch hadden de landen meer begrip moeten tonen voor de situatie in Turkije vindt Timmermans. "Ik denk dat de Turken een punt hebben als ze zeggen dat er wel héél weinig empathie was van de buitenwereld bij de verijdelde staatsgreep. We hadden toen wat ruimhartiger kunnen zijn in onze steun. Ook Europa heeft onderschat wat daar heeft plaatsgevonden."
Sinds de mislukte coup is de relatie tussen de EU en Turkije bekoeld. Timmermans benadrukt echter dat het Europese vluchtelingenakkoord met Turkije nog altijd goed functioneert. "Erdogan klaagt wel dat we niet snel genoeg betalen, maar dat gaat best snel. De activiteiten van de mensensmokkelaars zijn fors gedaald en als mensen worden uitgewezen uit Griekenland, neemt Turkije hen nog altijd op."