Timmermans glansrijk door EU-test

Europarlementariërs geven zich snel over aan de sociaal-democraat, die zich in een half uur van vijf talen bedient

CHRISTOPH SCHMIDT

Zo moeizaam als sommige kandidaat-eurocommissarissen hun hoorzittingen in het Europees Parlement hebben doorstaan, zo soeverein slaagde de Nederlandse kandidaat gisteren in Brussel. Met achteloos gemak doorstond Frans Timmermans een spervuur van 45 vragen van alle politieke gezindten en uit alle windstreken. Enkele uren na afloop kreeg de PvdA'er al de formele zegen van het parlement: hij mag door.

De Europarlementariërs gaven zich snel gewonnen. De hoorzitting was nog maar een half uur bezig toen Timmermans zich al van vijf talen had bediend: Engels, Nederlands, Italiaans, Duits en Frans. Een Poolse parlementariër grapte dat ze een antwoord in haar eigen taal verlangde, maar dat bleek iets te veel gevraagd.

Ook inhoudelijk kwam Timmermans niet in de problemen. Slechts op een technische vraag van Dennis de Jong (SP) over het inpassen van een sociaal handvest in de besluitvorming van de Europese Unie moest hij het antwoord schuldig blijven. "Nu overvraagt u me." Maar dat was ook de enige keer dat hij met de mond vol tanden stond.

Timmermans (53) krijgt een nieuwe portefeuille met als hoofdmoot 'betere regelgeving'. Doel: de Europese burgers (weer) het gevoel geven dat de EU geen last maar een lust is.

"Waar kunnen we u straks op afrekenen?", wilde Esther de Lange (CDA) weten. Daar gaf de beoogde eerste vicevoorzitter geen direct antwoord op. "Ik zal niet als een soort sheriff door de commissie gaan." Ook werd niet duidelijk of de nieuwe commissie gaat stemmen over voorstellen, en of Timmermans dan vetorecht heeft. "Een veto is een raar ding. Het werkt niet als je ermee dreigt."

Even later leek Timmermans alsnog antwoord te geven op De Lange's vraag. Als het over minder Europese regeldruk gaat, wordt hij graag afgerekend op klanttevredenheid. "Ik wil kleine bedrijven straks horen zeggen: hé, het werkt echt."

In zijn openingstoespraak had de PvdA-minister toegezegd dat hij, na overleg met het parlement, al begin volgend jaar een lijst zal presenteren met lopende voorstellen die wat hem betreft moeten worden ingetrokken.

Naast deze en andere concrete toezeggingen, schetste Timmermans brede vergezichten die er bij de Europarlementariërs in gingen als Gods woord in een ouderling. "Europa is in staat geweest tot een fundamentele verandering van hele maatschappijen, Europa heeft ineenstorting en fragmentatie voorkomen, zijn eenheidsmunt behouden en de doemdenkers getrotseerd, ondanks de ergste crisis sinds de jaren dertig."

De hoorzitting van Timmermans was de laatste van een serie van 27 die zowel de Europarlementariërs als beoogd commissievoorzitter Jean-Claude Juncker koppijn hebben bezorgd. Vanavond oordeelt het parlement over de twee grootste probleemgevallen: de Sloveense Alenka Bratusek en de Spanjaard Miguel Arias Cañete. Bratusek, die alleen de liberale fractie achter zich heeft, lijkt zeker te sneuvelen na een bedroevend zwak optreden. Haar mogelijke vervanger is de sociaal-democrate Tanja Fajon.

De Brit Jonathan Hill lijkt door te mogen na zijn herexamen van gisteren. De positie van Pierre Moscovici, die als Fransman begrotingsdiscipline zou moeten prediken, blijft onzeker. Om alle politieke families tevreden te stellen, moet Juncker mogelijk nog wat schuiven met portefeuilles en vicevoorzitterschappen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden