Timmermans deelt sneer uit naar voorganger Rosenthal

Uri Rosenthal (rechts) en Frans Timmermans tijdens de overdracht in november, op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP
Uri Rosenthal (rechts) en Frans Timmermans tijdens de overdracht in november, op het ministerie van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Zonder hem bij naam te noemen, heeft minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans gisteren een forse sneer uitgedeeld aan Uri Rosenthal, de man die hij in november opvolgde. Tijdens de uitreiking van de Mensenrechtentulp in Den Haag zei Timmermans dat Nederland de afgelopen jaren te weinig open heeft gestaan voor kritiek op het eigen mensenrechtenbeleid.

Jurre Plantinga

"De houding was iets te vaak: 'Wij zijn boven alle kritiek verheven'", aldus de PvdA'er. Volgens Timmermans moet Nederland juist wél naar kritiek luisteren. "Dat is een teken van kracht, pas dan kunnen we bijvoorbeeld tegen een land als India zeggen dat we ons zorgen maken over de rechten van vrouwen daar."

Consequent
Dat Timmermans zo duidelijk afstand neemt van zijn voorganger is misschien opmerkelijk omdat Rosenthal lid is van coalitiegenoot VVD, het is wel zo consequent. Vorig jaar had Timmermans als Kamerlid geregeld kritiek op het beleid van Rosenthal.

Zo stuurde hij in april nog een ingezonden stuk aan de Volkskrant om het mensenrechtenbeleid van de VVD-minister te kraken. 'Kortzichtig egoïsme' was een van de weinig vleiende termen waarmee Timmermans het beleid kwalificeerde.

Mensenrechtentulp
Ook haalde Timmermans in het stuk de commotie rond de uitreiking van de vorige Mensenrechtentulp aan. Die prijs werd in 2012 door de onafhankelijke jury toegewezen aan de Chinese activiste Ni Yulan, die in de gevangenis zat. De Chinese regering was ontstemd, een diplomatieke rel leek geboren en de prijsuitreiking werd door Rosenthal meerdere malen uitgesteld. Tot onvrede van juryvoorzitter Cisca Dresselhuys die meende dat de minister zich van zijn eigen prijs distantieerde. "Economische belangen mogen nooit een reden zijn om onze mond te houden", katte Dresselhuys tijdens die beladen uitreiking.

Gisteren was van dat soort spanning geen sprake. Wel was er een overeenkomst. Ook dit jaar kon de prijswinnaar, de Indiase activist Marimuthu Bharathan, niet bij de ceremonie aanwezig zijn. Bharathan, die zich inzet voor rechten van de laagste sociale klasse in India, de Dalits, heeft geen paspoort meer sinds hij drie jaar geleden is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een moordzaak. Volgens diverse mensenrechtenorganisaties is die aanklacht vals, bedoeld om de activist het werken onmogelijk te maken.

Dit voorjaar presenteert minister Timmermans een nieuwe mensenrechtennota, waarin hij de speerpunten van het Nederlandse mensenrechtenbeleid zal ontvouwen. Het beschermen van mensenrechtenactivisten zal daarbij een prominente plek krijgen, zo verzekerde hij gisteren. De twijfel die bestond over het voortbestaan van de Mensenrechtentulp, nam de minister dan ook onmiddellijk weg: deze Nederlandse onderscheiding blijft bestaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden