Timmermans, bescherm mooie Europese natuur

Het schrappen van Europese regels kan de natuur ernstig bedreigen, waarschuwen Fred Wouters en Marc van den Tweel

Juist nu de natuur dankzij Europese bescherming in veel landen weer wat opkrabbelt, is het belangrijk ons natuurlijke erfgoed te beschermen. De Europese natuur staat onder zware druk, vandaar een hartenkreet van Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland aan EU-commissaris Frans Timmermans: laat goede bescherming van de natuur niet sneuvelen in de race om regeltjes te schrappen.

Vandaag is Timmermans terug in de Tweede Kamer, om in zijn nieuwe functie als Eurocommissaris 'kennis te maken' met de Kamerleden. Zijn grote uitdaging is het verbeteren en versimpelen van de Europese regelgeving. Een prima streven, maar voor de beschermde natuur in Europa een potentiële bedreiging die kan leiden tot kaalslag.

Het onverwacht wegspringen van een ree tijdens een fietstocht in het bos. Het geluid van duizenden overtrekkende kraanvogels. Miljoenen Europeanen genieten van de natuur die we nog hebben. De directe economische waarde van de natuur is zichtbaar aan de toeristen die forse bedragen spenderen aan horeca, excursies en lokale producten.

Genoeg frisse lucht

De indirecte economische waarde is nog groter. Van schone lucht, schoon water, geestelijke en lichamelijke gezondheid tot verse vis. Er zijn tal van studies die deze economische kant van de natuur in cijfers uitdrukken. Zoals het rapport van de Europese Commissie 'Investing in Natura 2000: Delivering Benefits for Nature and People' dat aangeeft dat Europese natuurgebieden 300 miljard euro aan de gemeenschap leveren in de vorm van gezuiverd water, schone lucht, vruchtbare bodem, CO2-vastlegging, hoogwaterbescherming, toerisme en gezondheid.

Maar het werkt ook de andere kant op. Neem de negatieve bijdrage van het ontbreken van genoeg frisse lucht en schoon water op de gezondheid, zaken die natuur kosteloos levert. De Gezondheidsraad heeft een ruwe indicatie gegeven van de totale omvang van de negatieve invloed van reactief stikstof op het milieu en de volksgezondheid. Voor Nederland is deze negatieve invloed naar schatting 200 tot 1000 euro per inwoner per jaar. Zorgverzekeraars hebben allang door hoe belangrijk de rol van natuur is. Niet voor niets stimuleren verzekeraars als De Friesland, Menzis en Achmea natuurbezoek met premievoordelen.

De Europese natuurregelgeving, de Vogel- en Habitatrichtlijn en de Natura 2000-gebieden garanderen dat natuur niet zomaar aan willekeurige plannen geslachtofferd kan worden. Niet zomaar een snelweg door ons laatste oerbos in Polen. Niet het zoveelste hotel ten koste van een zeldzame lepelaarkolonie in de duinen.

Behoud en herstel

We hebben de kans die natuurschatten te verdedigen voor ons nageslacht; dat is wat Europese natuurregels doen. Het mooie is dat ze een aantoonbare bijdrage leveren aan het behoud en herstel van kwetsbare soorten. Uit een in 2007 in Science gepubliceerd onderzoek blijkt dat vogelsoorten die speciale bescherming genieten onder de Europese vogelrichtlijn het significant beter doen dan andere vogels. De zeearenden in Nederland hadden er niet gezeten zonder die regels.

In een tijd van economische tegenspoed is juist Europese regelgeving essentieel om weerstand te bieden aan kortetermijnbelangen. Geachte heer Timmermans: help mee de prachtige Europese natuur te beschermen en voorkom een verschraling van die noodzakelijke bescherming. Onze natuur is goud waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden