EU-klimaatwet

Timmermans begrijpt niets vande kritiek op zijn EU-klimaatwet

Frans Timmermans bij de presentatie van zijn Europese klimaatwet. Beeld EPA
Frans Timmermans bij de presentatie van zijn Europese klimaatwet.Beeld EPA

Het voorstel van de ‘Green Deal-Eurocommissaris’ oogst meteen kritiek. Hij slaat terug: ‘Het zijn de landen zelf die dit willen’.

Eurocommissaris Frans Timmermans verzet zich fel tegen kritiek dat zijn gisteren gepresenteerde EU-klimaatwet een ‘machtsgreep’ van Brussel is. “Het zijn de lánden die zich hebben gecommitteerd aan klimaatneutraliteit in 2050, dat hebben wíj niet gedaan”, zegt hij vandaag in een interview met Trouw. “We hebben heus geen pistool op hun hoofd gezet om hen hiertoe te dwingen.”

Hoofddoel van het voorstel van Timmermans is dat de EU als geheel in 2050 de schadelijke uitstoot van broeikasgassen tot nul heeft teruggebracht. Om dat te bereiken, wil de Europese Commissie de inspanningen van individuele lidstaten scherp in de gaten houden en zonodig (vanaf 2030) bij kunnen sturen.

Een machtsgreep, volgens het CDA

Zowel lidstaten als Europees Parlement moeten nog akkoord gaan, en daar is Timmermans’ voorstel al kritisch ontvangen. CDA-Europarlementariër Esther de Lange sprak gisteren van een ‘machtsgreep’ nog voordat het voorstel was gepresenteerd.

“Dit is een van die verbazingwekkende dingen in de Europese politiek”, aldus Timmermans. “De Europese Raad (waarin alle nationale regeringsleiders zitten, red.) beslist iets. En dan, als de commissie voorstellen doet om die beslissing uit te voeren, is dat een machtsgreep door de commissie? Leg me dat nou eens uit.”

Andere partijen vinden juist dat het plan niet ver genoeg gaat om de streefcijfers uit het Parijs-akkoord (2015) te halen. “We missen een belangrijk doel: het aanscherpen van de vermindering van de uitstoot voor 2030”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Te weinig, volgens Greta Thunberg

De 17-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was al helemaal niet te spreken over de Europese plannen. Zij was in Brussel te gast bij zowel de Europese Commissie als de milieucommissie van het Europees Parlement. Een ‘overgave’ noemde Thunberg Timmermans’ voorstel, dat volgens haar broodnodige maatregelen op de lange baan schuift. “Jullie geven het Parijs-akkoord op. En hoe langer jullie blijven wegrennen van de waarheid, hoe groter jullie verraad tegenover jullie eigen kinderen.”

Timmermans: “Onze benadering is anders. Wij zijn bijvoorbeeld wat optimistischer dan zij is over opkomende technologieën die ons kunnen helpen bij het versnellen van het proces.”

Lees ook:

Frans Timmermans over EU-klimaatwet: Moeder Aarde zal ons bij de les houden

Volgens Timmermans zal de EU-klimaatwet die hij vandaag presenteerde een ‘revolutie’ ontketenen. ‘De beslissing van de lidstaten over klimaatneutraliteit in 2050 heeft consequenties.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden