Timmer schroeft ambities op na unieke bronzen plak

In een seizoen dat ze al bijna als waardeloos had moeten brandmerken, bereikte Marianne Timmer in het eerste uur van de waarheid de hoogste klassering ooit. Op de WK sprint beklom ze achter wereldkampioene Monique Garbrecht en hartsvriendin Chris Witty het podium na vier afstanden.

Johan Woldendorp

De eerste over all medaille in een internationale sprintvierkamp is een mooi opstapje naar een nog glanzender plak op de WK afstanden, komend weekeinde in Nagano. Na haar opmerkelijke succes op de nieuwe Taeneung-ijsbaan in Seoul kan de Groningse voor het tweede uur U haar ambities weer naar dat niveau opschroeven.

Zelf moest ze de moed er wel in houden, nadat geen enkele wedstrijd een statusbevestigende uitslag kreeg. Zelfs op het NK sprint moest na vier titels op rij de eer aan Andrea Nuyt laten. Ook zaterdag volgde in Seoul op een heel behoorlijke 500 meter een fletse kilometer, die werd afgesloten met een dramatische laatste ronde.

Maar die dip bleek Timmer nu net nodig te hebben om op de tweede toernooidag veel recht te zetten. Haar duizend meter, die ze nu degelijk opbouwde en met 30,4 afrondde was van internationale klasse. En ruimschoots voldoende om in het klassement Sanmiya en Le May voorbij te streven.

Timmer zat er na afloop bij met een gezicht alsof ze altijd wel had geweten dat het goed zou aflopen. Als weinig anderen is zij in staat op het juiste moment te pieken. ,,Ik leef naar een groot evenement toe. Ik zoek mijn wedstrijden uit, ik kan me niet elke week maximaal voorbereiden.''

Toch was ze in de weken voor 'Seoul' niet zeker van haar zaak. Een buikgriep had haar enkele weken teruggeworpen in de vormgroei. Ze verloor vier kilo, miste kracht in de benen en kon daardoor de vorige maand met name in Calgary niet snel rijden. Dat had ze graag gewild; om een lichte proresssie te zien bevestigd én om met veel zelfvertrouwen naar Zuid-Korea te kunnen reizen.

Het was niet alleen een gebrek aan vorm dat haar de afgelopen maanden parten speelde. Het is een publiek geheim dat Timmer zich in de Sanexploeg hoogst ongelukkig voelde. De fabrikant was vanwege haar pure, vrouwelijke uitstraling dolblij met haar komst, maar in de 'schaatsdivisie' van het bedrijf draait alles om Rintje Ritsma. Zijn wil is wet. Wanneer een trainingskamp afgeblazen wordt omdat de Lemster heeft bepaald dat uit minimale inspanning toch een hoog rendement valt te halen, heeft Timmer zich maar bij die visie neer te leggen.

Een breuk was onvermijdelijk. Het draaide uit op een scheiding van tafel en bed. Met manusje van alles Egbert van 't Oever in de rol van trainer vormde ze een ploeg in een ploeg. Het klikte wonderwel tusen de 25-jarige Timmer en de 72 jaar jonge Van 't Oever. Zo goed zelfs dat zij het liefst met haar 'opa' naar de Olympische Spelen van Salt Lake City toewerkt.

,,Egbert denkt aan de kleine dingetjes die ik belangrijk vind. Ik zal een voorbeeld noemen: hij huurde in Seoul een auto en reed drie, vier keer naar de ijsbaan om de snelste weg te vinden. Zodat hij mij er in één keer naar toe kan brengen.''

,,In achttien minuten, maar het kan in een kwartier'', zegt de 'chauffeur' met glinsterende oogjes. Dat is een prestatie van formaat in een mierennest van 10,6 miljoen inwoners, waar de dagelijkse files op elk uur van de dag worden gesignaleerd.

Van 't Oever, die zich na zijn trainersafscheid in 1988 (hij leidde toen Yvonne van Gennip drie keer naar olympisch goud) had voorgenomen ,,nooit meer'' te coachen, beleeft erg veel plezier in het oppakken van zijn oude job.

,,Het gaat er om dat je als coach ziet wat een atleet voelt. Elke sporter heeft zijn eigen wereldje. Iemand is op zijn sterkst als hij of zij daarin kan blijven leven. Gisteren maakte Marianne op het ijs twee steigerungen. Zij bevestigde dat. Ik heb iets meer grip, zei ze. Maar als je dat als coach roept en het blijkt niet te kloppen, dan ontstaat er geen vertrouwensrelatie.''

Toch ziet het er niet naar uit dat het sporthuwelijk tussen Timmer en van 't Oever stand houdt. De directie van Sanex moet zich nog beraden over de nabije toekomst, maar Timmer wil hoe dan ook niets meer met de groep Ritsma te maken hebben. De Europees kampioen eist versterking (Postma), Timmer wil dolgraag met Bos en Wennemars trainen. Spaarselect zal best bereid zijn het 'contingent' vrouwen (nu gevormd door Tonny de Jong) met een vedette als Timmer te vergroten. In het recente verleden klikte het karakterologisch echter niet tussen de schaatsster en coach Peter Müller.

Timmer wil én graag een sterke formatie om zich heen én een trainer die haar veel individuele aandacht geeft. Müller is meer een groepswerker. Er is geen sprake van dat de Amerikaan Van 't Oever als persoonlijke coach van Timmer in zijn armen sluit. Omgekeerd ook niet. De veteraan noemt zichzelf mister Sanex en zal bij die ploeg zijn lange carrière afsluiten. Müller heeft overigens wel oriënterende gesprekken met Timmer gevoerd. Of zoals hij het nuanceert: ,,Marianne is met mij komen praten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden