Timman weer aan tafel met Kasparov

AMSTERDAM - Na een treffen over zes partijen in studio I van de KRO - we schrijven het jaar 1985 - is er eindelijk een reprise. Jan Timman speelt vanaf morgen in Praag voor de tweede keer in zijn carrière een match tegen 's werelds nummer één: Gari Kasparov.

Dat het zolang heeft moeten duren, heeft - al klinkt het vreemd - alles te maken met het ontbreken van betrouwbare sportbobo's. Het schaken is sinds 1990 organisatorisch als een kaartenhuis in elkaar gezakt door het verdwijnen van het bestuurskader.

Wie grasduint in de toernooien van de jaren tachtig - en dan vooral de tweede helft daarvan -, komt onvermijdelijk tot de conclusie dat het mondiale schaak een decennium terug een periode van grote bloei kende. Zeker, er waren ook toen al strubbelingen tussen de wereldkampioenskandidaten, maar de denksportfamilie werd bijeengehouden door de spelersbond GMA (Grandmaster Association). De absolute topman in die dagen was Bessel Kok. Door zijn bemoeienissen had de GMA de Fide (lees: Fide-voorzitter Campomanes) stevig in de houdgreep. Bovendien stond Kok met zijn bedrijf SWIFT garant voor een cyclus van gerenommeerde toernooien. Na de rebellie van Kasparov en diens dubieuze combine met Campomanes hield de chairman van de GMA het in 1991 echter voor gezien. Hij verruilde zijn schaakactiviteiten voor de leiding over het staatsbedrijf Belgacom. Zijn naam viel onder schakers nog wel, maar Bessel Kok bleef het schaken voornamelijk volgen als aandachtig toeschouwer.

Met het organiseren van de oefenmatch tussen Timman en Kasparov treedt Kok uit de anonimiteit. Nu hij als telecommunicatie-man de opdracht heeft het Tsjechische Eurotel te privatiseren, wil hij Praag een vaste plaats geven op de schaakkalender.

Dat zijn uitverkiezing met enig fortuin tot stand kwam, wil Jan Timman graag toegeven: “Bessel Kok liep al twee jaar met het idee voor een match, maar hij een confrontatie tussen de eeuwige kemphanen Kasparov en Karpov bleek niet haalbaar. Het is niet vreemd dat ik de vrijgekomen plaats inneem, want het vorige GMA-toernooi in Praag (in 1990 - red.) werd door mij gewonnen.”

Statistisch gesproken is Jan Timman in het nadeel: de KRO-match ging met 4-2 verloren en een jaar daarvoor was er ook al een verkapte tweekamp met een negatief saldo. Timman: “In 1984 was er een wedstrijd Rusland tegen de rest van de wereld. Aan het tweede bord kwam ik tegen Kasparov uit op drie remises in vier partijen. Van revanchegedachten is in Praag geen sprake. De Kasparov die ik nu moet bestrijden is een andere schaker dan die van toen.”

Toch acht Jan Timman zich niet bij voorbaat kansloos. “Gari was op zijn top in 1989. Toen was hij door niemand te evenaren. De laatste jaren zitten er vreemde schommelingen in zijn resultaten. Hij kan nog steeds ijzersterk uit de hoek komen, maar in Linares overtuigde hij dit jaar met zijn derde plaats allerminst. Als ik de constante vorm van Wijk aan Zee en het Nederlands kampioenschap kan continueren zit er misschien muziek in. Aan de voorbereiding zal het in Praag niet liggen. Na het NK heb ik me uitvoerig geprepareerd. Dat is tegen iemand als Kasparov ook wel nodig, want hij is het hele jaar met niets anders bezig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden