Timeline...

Regie: Richard Donner; VS, 2003. Met Paul Walker, Frances O’Connor en Gerard Butler. Veronica, 20.30-22.35 uur.

Een groep archeologen reist naar de Middeleeuwen om in aardappelzakken wat avonturen te beleven. Geflopte Michael Crichton-verfilming.

Full Metal Jacket

Regie: Stanley Kubrick; Engeland/VS, 1987. Met Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D’Onofrio. Veronica, 22.35-00.45 uur.

Sterk Vietnam-drama van Stanley Kubrick, gebaseerd op de roman ’The Short-Timers’ van Gustav Hasford. Eerst volgen we een aantal mariniers die in een trainingskamp worden gedrild door instructeur Hastings, een mooie rol van voormalig marine-instructeur R. Lee Ermey. Daarna zien we dezelfde mariniers terug in Vietnam, door Kubrick nagebouwd in een Londense studio. Een film over de vernietigende werking van oorlog.

A Clockwork Orange

Regie: Stanley Kubrick; VS, 1971. Met Malcolm McDowell, Patrick Magee en Michael Bates. Arte, 00.35-03.00 uur.

Stanley Kubrick maakte de legendarische en omstreden verfilming van Anthony Burgess’ roman uit 1962 waarin een groepje jeugdige criminelen onder aanvoering van oppercrimineel Alex (een ijzersterke rol van Malcolm McDowell) de afgrijselijkste misdaden begaat. Op muziek van Beethoven, en onder begeleiding van ’Singin’ in the Rain’, wordt er verkracht en vermoord, totdat Alex in een gevangenis wordt onderworpen aan de huiveringwekkende Ludovico-therapie. In 1972 genomineerd voor vier oscars maar uiteindelijk te controversieel voor Hollywood. Volgens wijlen Stanley Kubrick vormt de vrije wil het centrale thema van de film. Kubrick: ,,Verliezen we onze menselijkheid niet als de keuze tussen goed en kwaad ons wordt ontnomen?” Kubrick schrok indertijd zo van de reacties op zijn film dat hij hem na aanhoudende moordbedreigingen uit de Britse bioscopen liet halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden