Tim Krabbé schrijft Boekenweekgeschenk

(Novum) - Het Boekenweekgeschenk voor volgend jaar wordt geschreven door Tim Krabbé. Onder het motto 'Tjielp tjielp - De literaire zoo' staat het dier in de letteren van 11 tot en met 21 maart centraal. Dat heeft de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekendgemaakt.

De 64-jarige Krabbé is de auteur van onder meer 'Kathy's dochter', 'De grot' en 'Het gouden ei'. Dat laatste boek werd in 1988 door George Sluizer verfilmd als 'Spoorloos'. Vijf jaar later deed Sluizer dat in Hollywood met 'The vanishing' nog eens dunnetjes over. Martin Koolhoven verfilmde begin deze eeuw 'De grot'.

In 1967 debuteerde Krabbé met 'De werkelijke moord op Kitty Duisenberg', vorig jaar verscheen zijn meest recente roman 'Marte Jacobs'. 'Het gouden ei' uit 1984 geldt als Krabbés bekendste werk.

Los van de faam die Krabbé als auteur geniet, staat hij bekend als schaak- en wielrenfan. Hij behoorde enige tijd tot de beste twintig schakers van Nederland. In 1978 publiceerde de voormalige verdienstelijke amateurwielrenner 'De renner'.

Het motto 'Tjielp tjielp' is ontleend aan het gedicht 'De mus' uit 1954 van Jan Hanlo, licht de CPNB toe. Als andere voorbeelden van schrijvers die een gedicht of verhaal hebben gewijd aan een dier noemt de stichting Remco Campert ('Dagboek van een poes') en Jan Siebelinks 'Mijn leven met Tikker'. Uiteenlopende auteurs als Maarten 't Hart, Mensje van Keulen, Kees van Kooten en Charlotte Mutsaers staan erom bekend dat zij zich het lot van dieren aantrekken, bijvoorbeeld door steun aan de Partij voor de Dieren.

Het Boekenweekgeschenk bestaat sinds 1932. Sindsdien zijn 73 titels verschenen. Alleen in vier oorlogsjaren was er geen geschenk. Het Boekenweekgeschenk van dit jaar werd geschreven door Bernlef. Van 'De pianoman' reikten boekhandels 960 duizend exemplaren uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden