Interview

Tim de Wit dineerde met The Queen: ‘Ik had geen idee wat ik moest doen’

Koningin Elizabeth II en koning Willem-Alexander voorafgaand aan het staatsbanket van het koningspaar in Buckingham Palace. Correspondent Tim de Wit staat net niet op de foto. Beeld ANP
Koningin Elizabeth II en koning Willem-Alexander voorafgaand aan het staatsbanket van het koningspaar in Buckingham Palace. Correspondent Tim de Wit staat net niet op de foto.Beeld ANP

Het is bijna onwerkelijk: dineren met The Queen, prins Charles, hertogin Camilla, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Tim de Wit, correspondent voor Trouw en de NOS had als enige journalist die eer. Hoe was het om de wereld van The Crown binnen te lopen? Hij vertelt vanuit Londen hoe zijn dag is geweest.

Susanne Poot

Tim de Wit heeft het druk. En niet alleen omdat het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Engeland veel aandacht krijgt en hij daardoor als journalist veel werk heeft. Zijn telefoon staat de hele dag al roodgloeiend. “Dit had ik niet verwacht. De telefoon blijft maar gaan. RTL Boulevard, LINDAnieuws, de radio. Ik had niet aan zien komen dat mensen mij zouden willen spreken.”

Je was als enige journalist aanwezig bij het staatsbanket, wat heb je gedaan om dat voor elkaar te krijgen?

“Dat ik werd uitgenodigd is natuurlijk heel uniek. En eigenlijk heb ik er niets voor gedaan. Ik werd benaderd door The Palace met de boodschap dat ik zou worden uitgenodigd. Natuurlijk vroeg ik me af: hoe zit dat dan? Maar er wordt altijd heel geheimzinnig gedaan over wie er komt.

Toevallig zat ik tijdens het banket naast een hele vriendelijke dame die hoofd communicatie van het paleis is. Zij heeft het me haarfijn uit kunnen leggen. De Lord Chamberlain, de man onder de koningin, bepaalt wie komt eten. In totaal waren er 121 gasten en over elke wordt vergaderd. Ze wilden graag mensen uit de sportwereld, de wetenschap, kunst, cultuur enzovoort. En ze wilden ook iemand van de Nederlandse media. Maar die kenden ze eigenlijk niet. Toen hebben ze de Foreign Press Association, waar correspondenten bij zijn aangesloten, benaderd met de vraag wie zij zouden voordragen. Die zei: ‘Jullie moeten Tim de Wit hebben, die werkt voor de Nederlandse BBC.’ De Nederlandse ambassade gaf hetzelfde antwoord. En zo kwam ik aan tafel.”

Hoe was het om als ‘burger’ te worden uitgenodigd en zo het paleis binnen te lopen?

“Het was een hele bijzonder ervaring. Allereerst moest ik snel een rokkostuum huren, want die heb ik niet in mijn kast hangen. Ook had ik vragen over die uitnodiging. Er stond namelijk op dat ik een gast mee mocht nemen. Nu heb ik geen vriendin, maar ik kreeg natuurlijk ontelbaar veel verzoeken. Iedereen wilde wel mee. Maar navraag leerde dat je alleen iemand mee mag nemen als je getrouwd bent.

Ook zat ik met het vervoer, bij de uitnodiging zat een parkeerpas voor mijn chauffeur. Maar ik heb niet eens een auto. Dus ging ik als een doodnormale burger met een Uber. Toen we naar binnen reden zagen we alleen maar Landrovers en Jaguars. De Uber moesten we aan de kant parkeren.

En dan loop je ineens, bam, door de hoofdingang. Zo statig. Ik kon alleen maar om me heen kijken, ik had er echt geen woorden voor. Het was prachtig. We werden naar de Picture Gallery geleid voor een borrel. Die ruimte herkende ik van The Crown (de Netflix-serie over het leven van koningin Elizabeth, red.). Sta je daar gezellig te borrelen in die ruimte.”

Heb je koningin Elizabeth ook ontmoet?

“Al vrij snel werden we gesommeerd in de rij te gaan staan en gingen de deuren naar de balzaal open. Ik voelde de zenuwen in mijn buik: dit was het moment dat ik The Queen ging ontmoeten. Ik had geen idee wat ik moest doen. Er waren gelukkig ook een paar Britten die ik kon vragen hoe het moest. Wanneer je aan de beurt bent geef je een knikje en wacht je tot de koningin haar hand uit steekt. Daarna geef je haar een hand en loop je door. Even kletsen zat er dus niet in, hoewel ik dat natuurlijk graag had gewild.

Na koningin Elizabeth liep ik langs Willem-Alexander en Máxima. Er was natuurlijk voorafgaand aan het staatsbanket gedoe over of ze de Stuart-diamant zou dragen. Toen ik Máxima zag, zag ik het natuurlijk direct. Ze droeg hem. Ik wist het als een van de eersten, maar ik kon er natuurlijk helemaal niets mee doen. Het was namelijk verboden om iets op je telefoon te doen, je moest je keurig aan het protocol houden. Ik was als gast uitgenodigd en was niet aan het werk.”

Tim in actie Beeld NOS
Tim in actieBeeld NOS

En hoe was het eten?

“Het was in de balzaal, die ken ik ook alleen maar uit The Crown. We zaten aan tafels in een enorme u-vorm met aan het hoofd de koningin en het koninklijk paar. Er waren een heleboel protocollen die ik niet kende. Zo deed de koningin voorafgaand aan het diner een toost. Ik pakte al direct mijn glas, maar we moesten blijkbaar wachten tot het volkslied gespeeld werd. Ik moest dus snel mijn glas weer neerzetten.

Naast mij zat Sari van Veenendaal, keepster van ons vrouwenelftal en Arsenal. Ze had net als ik ook nog nooit zoiets gedaan, dus we konden ons samen verbazen over alles. Verder zaten er allerlei soorten mensen aan tafel. Mensen van Defensie, minister Blok, Britse sporters. Hoe dichter je bij de koningin zat, hoe belangrijker je was. Vanzelfsprekend zat ik dan ook helemaal achteraan. Zelfs op de nieuwsfoto's met het overzicht van de zaal kan je me niet zien zitten, ik sta er net niet op.

De menukaart heb ik meegenomen. Een mooi souvenir. Het was een Frans driegangendiner, met chocoladetaart als toetje. Ook totaal nieuw voor mij was het bakje water wat je achteraf krijgt. Ik had geen idee wat ik daarmee moest doen. Maar het was bedoeld voor het fruit wat je na het dessert kreeg, om je vingers in te sprenkelen. Zat ik daar doodgewoon een mandarijntje te pellen. Heel normaal.

De menukaart van het staatsbanket Beeld Tim de Wit
De menukaart van het staatsbanketBeeld Tim de Wit

Wat me ook verbaasde was het tempo. Tussen de speech en het einde van het banket zat nog geen anderhalf uur.”

Ben je zelf fan van het Britse Koningshuis?

“Het koningshuis, daar ontkom je als correspondent natuurlijk niet aan. Maar ik ben er niet zo intensief mee bezig als de (roddel)pers in Engeland dat doet. Dat vind ik vreselijk. Bij elk wissewasje slaan de tabloids op hol. Maar ik vind het instituut wel heel mooi en hoe het koningshuis hier wordt beleefd. Elizabeth is natuurlijk de koningin der koninginnen. Dat is bijzonder. Maar je kunt ook genoeg kritische vragen stellen, en dat doe ik ook. Ook is de vergelijking met het Nederlandse koningshuis heel interessant, dat vinden de Britten hier ook. Koning Willem-Alexander benadrukt heel erg dat hij een gewone man is, dat is hier in Engeland natuurlijk wel anders. Britten vinden het bijvoorbeeld heel interessant dat hij nog steeds met KLM vliegt.”

Je werkt voor zowel Trouw als de NOS, hoe heb je dat gisteren opgelost?

“Ik was bij het staatsbanket natuurlijk aanwezig als gast, dus ik was niet aan het werk. Ik had ook niet op tijd een artikel af kunnen krijgen voor de deadline van Trouw. Op een gegeven moment gaat de krant naar de drukker. Wel had ik overdag al een artikel geschreven.

Voor NOS was het kantje boord. Het banket zou tot kwart voor elf duren, dat is kwart voor twaalf in Nederland. We hadden dus niet gedacht dat ik op tijd voor het NOS Journaal buiten zou zijn. Voor de zekerheid stond er wel een cameraman klaar. Ik kwam daar om vijf voor twaalf aan en was dus nog net op tijd voor de uitzending. Ik ben meteen voor de camera gaan staan, maar had natuurlijk geen tijd gehad om me voor te bereiden. Toen ben ik even gaan kletsen, heb mijn eerste indruk gegeven.”

Is het lastig om te werken voor zowel televisie als een krant?

“Ik vind de combinatie juist heel leuk, omdat je andere keuzes kunt maken. In Trouw kies ik vaak net een andere invalshoek en schrijf ik meer analyses, kan ik meer duiding geven. Bij de NOS zit ik meer op het nieuwsfeit, maar kan ik nooit het hele verhaal vertellen. Dat ik allebei kan doen voor twee verschillende media voelt voor mij heel bevredigend.

Toen ik begon als correspondent in Londen was dit nog een hele overzichtelijke post. Ik had genoeg tijd om rustig reportages voor tv en daarnaast krantenverhalen te maken. Nu met de brexit is het een stuk hectischer en kom ik soms in de knel. Dan moet je keuzes maken.”

Update: In een eerdere versie van dit artikel werd Camilla abusievelijk prinses genoemd. Ze is hertogin.

Lees ook:

Kingdom en koninkrijk: zoek de zes verschillen

Koning Willem-Alexander (51) en koningin Máxima (47) brengen een staatsbezoek aan koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (92). Lijkt ons koninkrijk op dat van de Britten? Twee kenners zien zes verschillen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden