Tilligte heeft Nederlands jongste pelgrimsoord

Pelgrimsoorden hebben vaak een lange geschiedenis vol legendarische verhalen over wonderen en heiligen. Dat bepaalt de aantrekkingskracht ervan. Maar in Overijssel staat juist een nieuwe, populaire kapel. Die is nog aan de aandacht van bedevaartspecialisten ontsnapt.

Een wonder is er in Tilligte nooit gebeurd. Berichten over wonderbaarlijke genezingen ontbreken. En er heeft nooit een heilige gewoond.

Toch stromen jaarlijks rond de 25.000 bedevaartgangers door het Overijsselse dorpje van 750 inwoners om de in 2003 opgerichte bedevaartkapel te bezoeken.

„Ik heb geen idee waarom zo veel mensen hier naartoe komen”, zegt Henk ten Berge, initiatiefnemer voor het kleine katholieke godshuis. Hij denkt dat het mond-op-mond reclame is die zovelen uit Nederland, Duitsland en zelfs uit Engeland aantrekt. „Ik weet dat sommige mensen steeds terugkomen. Wat het is? Ik denk dat de kapel iets uitstraalt. Gelovigen vinden hier de rust om te bidden, om met Maria te spreken of om op zichzelf te zijn”, vult de gepensioneerde onderwijzer aan.

Ten Berge opent de houten deur van de kapel. Het kleine godshuis, dat op het vlakke groene land aan de rand van het dorpje staat, biedt ruimte aan niet meer dan twintig, dertig bezoekers. Er staan drie bankjes.

In de altaarruimte trekt de blik naar een beschilderd gipsen Mariabeeld. Het is vele malen ouder dan de kapel: gegoten in Parijs anno 1929.

In de warme kapel branden kaarsjes; het is er stil, totdat een pelgrim op een knopje drukt en zo een Marialied aanzet.

Hoe is Tilligte aan de kapel gekomen? Het dorp had toch al een kerk? Henk ten Berge zoekt het antwoord in de jaren zeventig. In de muziek. Met enkele andere bewoners bedacht Ten Berge dat het vreemd was: een muzikaal dorp als Tilligte, dat het moest stellen zonder fanfare. „Wij hebben hier nooit een muziekvereniging gehad.”

In 1978 was het zover: Tilligte kreeg een muziekvereniging, ’Amacitia’. Het werd een succes, zegt Ten Berge. Toen Amicitia 25 jaar bestond, wilden de leden daar uiting aan geven. „Wij dachten dat wij hulp van boven hadden gekregen om dit tot stand te brengen”, zegt Ten Berge. Ze wilden ook de inwoners bedanken voor alle steun.

Met vrijwilligers startte de bouw in 2000 – bouwvakkers deden me, een boer stelde gratis een stuk land ter beschikking. De initiatiefnemers kozen voor Maria, Moeder Gods, als beschermheilige. Sinds de inwijding van de kapel in 2003 heeft Tilligte ook een jaarlijkse Mariaprocessie. De Mariafeestdagen trekken veel mensen, zegt Ten Berge.

„Maria zegt iedereen iets, oud en jong en mensen van verschillende geloven kunnen met Maria leven”, meent de katholiek.

Hij bladert in een paar volgeschreven gastenboeken. „Achter de wolken zie ik hier steeds de zon”, schrijft een vrouw in een gedicht. Een ander bidt voor genezing van een ziekte aan haar luchtwegen.

In de kapel liggen bloemetjes naast het Mariabeeld. Ze komen, vertelt Ten Berge, van de nabestaanden van een jongeman die zelfmoord pleegde. ’Waarom’, staat er op het kaartje naast de bloemen.

Kinderen hebben in een speciaal boek een aantal tekeningen gemaakt en wensen opgeschreven. „Lieve Maria, de beste wensen dat Oma, Opa en Oma gauw weer beter worden”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden