Tillerson kiest harde lijn tegen Noord-Korea

nucleaire dreiging | Amerikaanse minister van buitenlandse zaken probeert in Azië steun te krijgen voor steviger aanpak van Pyongyang.

GERT-JAN ROHMENSEN

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson zegt dat een preventieve militaire actie tegen Noord-Korea tot de mogelijkheden behoort. De periode van 'strategisch geduld' is voorbij, zei Tillerson tijdens een bezoek aan Zuid-Korea.

Hij schetste een hardere strategie tegen de toenemende nucleaire dreiging vanuit Noord-Korea, na zijn bezoek aan een van 's werelds zwaarst beveiligde grenzen bij de bufferzone tussen beide rivalen. Daar werd hij aangestaard en gefotografeerd door Noord-Koreaanse militairen. Als het wapenprogramma van Noord-Korea een bepaald niveau bereikt 'geloven wij dat actie vereist is', zei Tillerson later tijdens een persconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Toen de minister werd gevraagd naar de mogelijkheid van militair optreden tegen het noorden zei hij dat alle opties open zijn. "Laat ik heel helder zijn", zei Tillerson, "het beleid van strategisch geduld is voorbij. We verkennen een nieuwe serie van veiligheids- en diplomatieke maatregelen. Alle opties liggen op tafel."

De voormalige topman van ExxonMobil zonder diplomatieke ervaring is bezig aan zijn eerste bezoek aan Azië sinds hij minister van buitenlandse zaken werd onder president Trump. Woensdag was hij in Japan en morgen gaat hij naar China. Het doel van zijn bezoek is om 'een nieuwe benadering' te vinden tegenover Noord-Korea, na twee decennia van mislukte inspanningen om het geïsoleerde land af te houden van het ontwikkelen van nucleaire wapens, aldus de minister.

In China, de belangrijkste bondgenoot van het regime in Pyongyang, wil hij onder meer aandringen op nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Peking heeft die druk tot nu toe weerstaan en zegt dat het geen strafmaatregelen zal nemen die de Noord-Koreaanse bevolking in haar bestaan treft. Tillerson heeft juist de hoop dat een combinatie van maatregelen, waaronder nieuwe sancties, Noord-Korea zou kunnen overhalen om een andere koers te varen.

Maar dan moet China wel meewerken en dat is allerminst zeker. China dringt aan op de hervatting van het diplomatieke zes-landenoverleg over hulp in ruil voor ontwapening dat sinds 2009 stil ligt. Trumps voorganger Barack Obama wilde pas onderhandelen als Noord-Korea eerst concrete stappen zou zetten tot nucleaire ontwapening.

Bovendien is China boos over een nieuw geavanceerd anti-raketsysteem dat de Verenigde Staten en Seoul willen installeren tegen de Noord-Koreaanse dreiging. Het systeem kan ook China deels in de gaten houden, en hoewel beide bondgenoten verzekeren dat het alleen voor het monitoren van Noord-Korea bedoeld is, gelooft Peking hier niets van.

Hoewel president Trumps bedoelingen met Noord-Korea nog in nevelen zijn gehuld, lijkt hij voor de harde lijn. "Twintig jaar van gesprekken met Noord-Korea hebben ons gebracht waar we nu zijn", stelde Tillerson vast. Met zijn uitspraak dat de militaire optie ook op tafel ligt, neemt hij afstand van de lijn van Obama. Eerder dreigde ook defensieminister James Mattis al dat Noord-Korea kan rekenen op een 'effectieve en overweldigende' reactie als het kernwapens gebruikt.

Noord-Korea heeft nog niet gereageerd op het Amerikaanse dreigement, maar het is onwaarschijnlijk dat Pyongyang er bijzonder van onder de indruk is. Het geïsoleerde regime van Kim Jong-un houdt er al lang rekening mee dat de VS en hun bondgenoten ooit tot militaire actie tegen Noord-Korea zullen overgaan. En die kans wordt alleen maar groter zolang het land zich niets aantrekt van oproepen tot nucleaire ontwapening, sancties of resoluties van de Verenigde Naties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden